januar 24, 2019

V Rogaški 400 milijonov evrov za orglarski center

Rogaška Slatina bo morda postala prestolnica orgel in orgelske glasbe. Slatinsko podjetje Orglarstvo Škrabl, ki se lahko pohvali s skoraj 30-letno tradicijo izdelovanja tega inštumenta, želi namreč v svojem domačem kraju postaviti Evropski orglarski center, vreden okoli 400 milijonov evrov.

Načrte o gradnji Evropskega orglarskega centra v Rogaški Slatini je slatinskim občinskim svetnikom na včerajšnji seji predstavil lastnik in direktor Orglarstva Škrabl Anton Škrabl. (Foto: Radio Štajerski val)

Koncertna dvorana, največje orgle in orgelska akademija
Kot kaže, se v Rogaški Slatini obeta še ena kulturno-turistična zanimivost. Spomnimo, da namerava občina zgraditi razgledni stolp Kristal, ki bo najvišja stavba v Sloveniji, in ob njem nadhod Sonce, lokalni podjetnik pa načrtuje, da bo ob tem zgradil Evropski orglarski center, z ogromno koncertno dvorano in enimi največjih orgel na svetu. Lastnik in direktor Orglarstva Škrabl Anton Škrabl je za naš radio pojasnil:



Projekt, katerega ocenjena vrednost je okoli 400 milijonov evrov, namerava uresničiti s pomočjo evropskega denarja in investitorja iz tujine. Kot je povedal Škrabl, je denar za naložbo že zagotovoljen. Ta naj bi sicer v Rogaško prinesla tudi nova delovna mesta:



Evropski orglarski center bo stal na degradiranem območju nekdanjega mizarstva, kjer občina Rogaška Slatina načrtuje postavitev več kot 100 metrov visokega razglednega stolpa Kristal in izgradnjo nadhoda Sonce čez cesto in železnico, ki bo povezan s promenado. O razglednem stolpu smo že pisali, lahko si preberete TUKAJ.

Za nakup zemljišč bo poskrbel vsak sam
Z načrti o revitalizaciji območja, kjer naj bi stale tri nove kulturno-turistične zanimivosti, so se včeraj seznanili slatinski občinski svetniki, ki so v nadaljevanju odločali o predlogu sprememb občinskega podrobnega prostorskega načrta. Predlog, ki bo omogočil izvedbo idej, so sprejeli. In kakšen bo vložek občine pri revitalizaciji tega dela Rogaške Slatine? Župan Branko Kidrič:



Potreben bo tudi nakup zemljišča. Del zemljišča, v izmeri dobrih 6.000 kvadratnih metrov, kjer bosta razgledni stolp Kristal in nadhod Sonce, naj bi občino stal še 332.000 evrov. Zemljišče, na katerem naj bi svoj projekt uresničevalo Orglarstvo Škrabl, meri 17.000 kvadratnih metrov, denar za nakup pa bo zagotovil investitor sam. In kdaj bodo v Rogaški Slatini dobili vse te novosti? Občina računa, da bi svoj del lahko uresničila v naslednjih štirih letih. V Orglarstvu Škrabl pa na odprtje Evropskega orglarskega centra po najbolj optimističnih napovedih računajo v roku petih let. (NS)