september 17, 2018

Bo stolp glavna predvolilna tema v Rogaški?

V Rogaški Slatini je veliko prahu dvignila napovedana gradnja najvišjega stolpa v Sloveniji. Nekateri so za, drugi proti. Potem ko je občina v začetku poletja odstopila od projekta, je stolp zdaj spet v središču pozornosti. Debate je dodatno razvnelo še sesutje Palčkove hiške na Janini.     

Stolp Kristal bi po prvotni ideji stal na območju nekdanje glasbene šole, a občina je od projekta odstopila. Bo stolp kje drugje ali ga sploh ne bo? (Foto: Občina Rogaška)

Za stolp tri nove lokacije?
Junija je občinska uprava Rogaške Slatine svetnikom na seji pojasnila, da je odstopila od aktivnosti za gradnjo razglednega stolpa v središču mesta, na območju nekdanje glasbene šole. Predvsem zato, ker je Zavod za varstvo kulturne dediščine lokacijo ocenil kot neustrezno, o čemer podrobneje preberite TUKAJ. Zdaj so v javnost prišle informacije, da vodstvo občine išče nove lokacije za stolp. Po poročanju Dela je Zavod za varstvo kulturne dediščine eno od njih že uskladil in potrdil, šlo naj bi za območje nekdanjega mizarstva. Župan Branko Kidrič na to temo ni prav zgovoren, za naš radio je le dejal: 

Po podrtju Palčkove hišice še več vroče krvi
Se pa s tem vprašanjem precej ukvarjajo občani, saj je to tema številnih pogovorov. Znova se je razplamtela tudi ta vikend, ko se je na Janini zaradi dotrajanosti podrla tako imenovana Palčkova hišica, ki je del zgodovinske zapuščine, saj je bila nekoč del pokritega sprehajališča v znamenitem Zdraviliškem parku. Kot lahko preberete na FB strani Rogaška Slatina nekoč, od koder je tudi fotografija podrte hišice, številni menijo, da bi morala lokalna skupnost bolje skrbeti za to, kar že ima, kot pa graditi novi stolp. Drugi medtem menijo, da bi razgledni stolp, ki bi bil s 106 metri najvišji v državi, v občino privabljal še več turistov. Kaj pa o ideji gradnje razglednega stolpa menijo Slatinčani, ki jih je pred naš mikrofon ujela Tina Murko Gajšek? Prisluhnite jim v spodnjem posnetku.

Vprašanja o stolpu bodo zagotovo v veliki meri zaznamovala tudi predvolilno bitko v Rogaški Slatini, kjer sicer uradno svoje kandidature na novembrskih županskih volitvah ni napovedal še nihče. (AD)