december 20, 2017

Gasilci ogorčeni nad sprenevedanjem zavarovalnice

Pred dvema letoma so se pri gašenju požara in vzbuha plina na Čopovi ulici v Celju, pri mostu čez Savinjo, poškodovali štirje celjski poklicni gasilci. Utrpeli so hude opekline po obrazu in rokah, rehabilitacija je trajala skoraj pol leta. Zavarovalnica je zdaj odločila, da jim odškodnine ne bo izplačala.

Pred dvema letoma poškodovani gasilci (od leve proti desni) Uroš Operčkal, Lovro Dobrosavljevič, Aleš Gradišnik in Matjaž Škorc, so na srečo danes nazaj na delu, a jih odločitev zavarovalnic žalosti. (Foto: Radio Štajerski val)

Zavarovalnica: morali bi biti previdnejši
Vsi štirje gasilci iz Poklicne gasilske enote Celje so danes na srečo nazaj na delu. A s cmokom v grlu, kot pravi Aleš Gradišnik, ki je bil takrat vodja intervencije in je utrpel opekline rok. Pri njihovem delu, za katerega se zavedajo, da je nevarno, je pomembno, da imajo občutek, da nekdo stoji za njimi. Z odločitvijo zavarovalnice, da jim ne izplača odškodnine, bodo odslej po besedah Gradišnika nosili še večje breme. Na sredini dopoldanski novinarski konferenci, ki so jo pripravili skupaj z Združenjem poklicnih gasilcev Slovenije, je predstavil do minute natančen potek intervencije in pojasnil, da je ekipa, ki je takrat posredovala, naredila vse kot narekujejo postopki, gasilci so imeli tudi vso ustrezno zaščitno opremo. Tudi zato je razočaranje nad odločitvijo zavarovalnice veliko. »Mi gremo dostikrat, ko je na drugi strani ogroženo življenje, preko mej. Pa ne zaradi sebe, ampak, da bo tisti na drugi strani imel večje možnosti za preživetje,« pravi Gradišnik. Zavarovalnica naj bi v obrazložitvi zapisala, da bi morali biti gasilci pri svojem delu previdnejši. »Ko pridemo v službo, doma pustimo ženo in otroke in ne vemo, kako bo potekal naš delovni dan ali kaj se bo zgodilo. Ko je klic, gremo na intervencijo. Nesrečo lahko doživimo že med vožnjo tja, lahko se poškodujemo v požaru, lahko je karkoli. Vsak dan, ko gremo v službo, ne vemo, ali se bomo vrnili domov,« pa doda predsednik Združenja poklicnih gasilcev Slovenije Miran Korošak.

Sledi tožba in predlog obrambni ministrici
Kot je pojasnil Janko Požežnik, direktor Poklicne gasilske enote Celje, imajo gasilci zavarovanje ustrezno urejeno, tudi za primere, kakršen je bil novembra pred dvema letoma. Da je tako, je potrdil tudi odvetnik gasilcev Boštjan Verstovšek: »V tem primeru gre za čisto sprenevedanje zavarovalnice. Ni razlog v tem, da zavarovanje tega ne bi krilo. Ravnanje zavarovalnic v takšnih primerih je standardno. Serijsko odklanjajo utemeljene zahtevke in oškodovance silijo v tožbe. Sodni postopki so dolgotrajni, dragi in za oškodovance psihično zahtevni, zato zavarovalnice računajo, da jih veliko ne bo šlo v tožbo.« Odvetnik Verstovšek je sicer napovedal, da bodo gasilci zaradi zavrnjenega odškodninskega zahtevka vložili tožbo. Prepričan je, da bodo uspeli. V Združenju poklicnih gasilcev Slovenije so ob tem napovedali tudi, da se bodo že prihodnji mesec sestali z ministrico za obrambo Andrejo Katič. Predstavili ji bodo predlog, s katerim bi se izognili primerom, kot je zavrnitev izplačila odškodnine celjskim gasilcem. Predlagali bodo ureditev kolektivnega zavarovanja za poklicne in prostovoljne gasilce, s katerimi bi bili na državni ravni vsi gasilci enotno zavarovani za primere poškodb. Podrobneje o predlogu v spodnjem posnetku prisluhnite Miranu Korošaku. Odločitev zavarovalnice pa so komentirali tudi trije izmed poškodovanih gasilcev. (NS)

Galerija slik

Datoteke

MIRAN KOROŠAK O PREDLOGU KOLEKTIVNEGA ZAVAROVANJA ZA VSE GASILCE

POŠKODOVANI GASILCI O RAVNANJU ZAVAROVALNIC