maj 12, 2020

Bodo v Vojniku ostali brez banke in še bankomata?

V minulih dneh smo poročali, da namerava Abanka še pred poletjem trajno zapreti več svojih poslovalnic, katerih poslovanje je ustavila v času epidemije novega koronavirusa. Med njimi so poslovalnice v Rogatcu, Zrečah in Vojniku, kjer naj bi ob tem ostali še brez enega bankomata. V vseh občinah so nad odločitvijo ogorčeni in se z njo ne strinjajo.

Vojniški župan Branko Petre odločitvi banke ostro nasprotuje in zoper njo protestira tudi v javnem pismu. (Foto: Občina Vojnik)

Abanka Vojničane vabi v Celje
Da ne odobravajo zaprtja poslovalnice Abanke v Zrečah v času epidemije koronavirusa, so občani in vodstvo občine opozarjali že vse od zaprtja poslovalnice. Na banko so se morali namreč odpraviti v Slovenske Konjice, kjer pa je prihajalo do velike gneče, zgodilo se je tudi, da so jim banko, ko so čakali v vrsti, pred nosom zaprli. Podrobneje si lahko o tem preberete TUKAJ. Začasno zaprtje poslovalnice, ki bo postalo trajno, se obeta tudi v Rogatcu in v Vojniku. Vojniški župan Branko Petre je v javnem pismu banki zapisal, da tej odločitvi ostro nasprotuje: „Vaš odgovor zveni bolj kot propagandno sporočilo, kjer mi skušate povedati, da je za nas bolje, če manjšo poslovalnico, ki ne ustreza vašim standardom, zaprete in nam dobrosrčno omogočite obisk vaših poslovalnic v Celju, kjer je že zelo veliko uporabnikov, ki čakajo tudi uro ali več, da lahko opravijo želeno bančno storitev.“ V Vojniku banko, po besedah župana Petreta, potrebujejo, ker je med 9000 občani veliko starejših, upokojencev, invalidov in gibalno oviranih, ki niso mobilni ali vešči elektronskega poslovanja, v kraju so tudi številni podjetniki, obrtniki in društva, ki potrebujejo dostopne bančne storitve, ob tem pa ima banka v Vojniku dolgoletno tradicijo in je zato ne želijo izgubiti.

Želeli dodaten bankomat, zdaj bodo ostali brez obstoječega
„Ne morem mimo ugotovitve, da ni glavni motiv za zaprtje vaše poslovalnice skrb za visok nivo storitve, temveč maksimiranje dobička. Žal je trda logika kapitalizma, ki se na ljudi ne ozira in na njih gleda le kot na nujno zlo. Najboljše je, da vam prepustimo naš denar in vam nikakor ne povzročamo težav, kaj šele stroškov. In ne morem pozabiti, da se je še ne dolgo nazaj reševala kriza v bankah z dokapitalizacijo, tudi z našim denarjem, in zdaj nas puščate na cedilu,“ je zapisal Petre. Abanka sicer v Vojniku načrtuje tudi ukinitev enega od dveh bankomatov, čeprav so v začetku aprila banko v dopisu pozvali, če lahko dodaten bankomat namesti v krajevni skupnosti Nova Cerkev. Na ta dopis odgovora niso dobili. Petre je banko še enkrat pozval, naj premisli o zaprtju poslovalnice in odstranitvi bankomata v njihovem kraju, saj je, kot je zapisal v javnem pismu, stavba v njihovi lasti, trije zaposleni pa so strošek, ki ga banka zmore. Vodstvo Abanke je povabil tudi na majsko sejo občinskega sveta, kjer si želi, da bi svetnikom pojasnili svojo odločitev, prisluhnili pa bi tudi njihovemu mnenju. (NS)