maj 24, 2020

Bojana Beović: Virus kroži in od nas je odvisno, koliko ga spustimo medse

Prof. dr. Bojana Beović, vodja strokovne svetovalne skupine za obvladovanje epidemije na Ministrstvu za zdravje je trenutno zagotovo najbolj znana zdravnica infektologinja v Sloveniji. Sicer je zaposlena na Infekcijski kliniki UKC Ljubljani, je tudi redna predavateljica na Medicinski fakulteti v Ljubljani, v času epidemije pa se je povsem posvetila delu v strokovni svetovalni skupini.

Prof. dr. Bojana Beović, vodja strokovne svetovalne skupine za obvladovanje epidemije na Ministrstvu za zdravje. (foto: ZZS)

Dr. Bojana Beović nas je vsakodnevno seznanjala s stanjem epidemije in z ukrepi za zajezitev širjenja virusa, ki niso bili vedno prijetni, vendar smo se jih Slovenci v veliki meri držali in tako uspešno zajezili širjenje epidemije, ki bi v začetku lahko pomenilo preobremenitev zdravstvenega sistema in posledično več smrtnih žrtev.
In kaj je pripomoglo, da se pri nas ni zgodil italijanski scenarij? Pomladni čas, v katerem se je pri nas začela epidemija, ko ni bilo več gripe? Drugačen način življenja, drugačne navade, starostna struktura? 
»Če epidemija sovpade z gripo, kot je to bilo v Italiji, je to zagotovo dodatno otežena situacija. Starostna struktira je pri nas podobna, v Sloveniji živi velik delež starejših ljudi, tako da s tega vidika je bila Slovenija zagotovo ogrožena. Res pa je, da pri nas živimo drugače. Ni velikih urbanih centrov, živimo sorazmerno narazen in se, razen na delovnih mestih, ne srečujemo zelo intenzivno. To je gotovo pripomoglo k manjšemu širjenju virusa. Pa tudi naše navade, vsi poznamo italijanske barčke, kako so napolnjeni in kako je njim prijetno preživljati prosti čas in večere v takšnem okolju. To je pri nas navada morda le v središču Ljubljane, drugače pa ne. In to je zagotovo bilo zaščitno za nas, pa tudi odnos do ukrepov. Čeprav nam niso bili prijetni, smo se jih držali,« je prepričana dr. Beovićeva.

»Če ne želimo znova pospešiti širjenja epidemije, je bolje, da se navadimo novega načina življenja, da sprejmemo maske, da se ne rokujemo, da imamo varno razdaljo, ko se srečujemo in pogovarjamo. Virus kroži in drugi val ima vse pogoje, da pride. Od nas in našega obnašanja pa je odvisno, kako velik bo.« 

In kako bo vse to spremenilo naša življenja na dolgi rok? »Se ne bo slišalo prav prijazno, vendar bo tak način obnašanja moral ostati med nami, dokler nimamo res dobre rešitve, to pomeni res učinkovitega zdravila ali cepiva. Občutek imam, pa tudi nekateri moji kolegi, da imajo ljudje občutek, da je epidemija za nami in da lahko živimo naprej po starem. To ni v redu. Če ne želimo znova pospešiti širjenja epidemije, je bolje, da se navadimo novega načina življenja, da sprejmemo maske, da se ne rokujemo, da imamo varno razdaljo, ko se srečujemo in pogovarjamo. Da z dobro voljo sprejmemo zaščitne ukrepe ter se z njimi ne obremenjujemo preveč. Virus namreč ostaja med nami. Drugi val ima vse pogoje, da pride. Od nas in našega obnašanja pa je odvisno, kako velik bo.«

Ste tudi vi včasih v zadregi, ko srečate znance, prijatelje, poslovne partnerje, kako se pozdraviti, kako blizu si priti? »Kako bi se pozdravili midve danes, če bi se srečali v živo,« je zanimalo Greto Kokot Rajković na začetku pogovora.

 

Celotnemu posnetku radijskega srečanja z dr. Bojano Beović prisluhnite na spodnji povezavi.