junij 21, 2020

Boris Kidrič: Ko vidiš solze radosti v očeh ljudi, je vse poplačano

BORIS KIDRIČ je zdravstveni delavec z izrazitim socialnim čutom za bolnike in sodelavce v stiski ter s spoštljivim odnosom do starostnikov. Je prostovoljec in sindikalist, ob tem pa še aktiven glasbenik in veseljak z nalezljivim optimizmom.  

BORIS KIDRIČ, zdravstveni delavec z izrazitim socialnim čutom, in Tanja Jurjec, gostiteljica srečanja..

Mama je želela, da bi postal maser, a splet okoliščin ga je pripeljal do poklica zdravstveni tehnik. Dela na bolniškem oddelku Medical centra Rogaška, kjer ga poznajo tudi pod imenom »sestra Boris«. Če bi še enkrat izbiral poklic, bi se enako odločil, pravi Boris.

V podjetju je že vrsto let tudi predsednik sindikata in hkrati predstavnik sindikata delavcev Savinjskega območja v državnem sindikatu ZSSS za gostinstvo in turizem. Delavce zastopa tudi na delovnem sodišču v Celju kot sodnik porotnik.

Prostovoljec brez oklevanja
Ob izbruhu epidemije je takoj prisluhnil klicu iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, da jim primanjkuje kadra. Kot prostovoljec je tam delal vse od 23. marca do 15. maja. Najbližji so ga pri odločitvi podpirali, čeprav se je število obolelih in umrlih iz dneva v dan večalo. Življenje so za skoraj dva meseca povsem prilagodili tako, da se je lahko Boris po opravljenem delu vračal domov. Trudil se je biti vsestranska opora starostnikom, ki so živeli brez bližine svojcev v negotovosti in strahu. Z ansamblom Aplavz je oskrbovancem pričarali lepe trenutke tudi tako, da so jim zaigrali pred domom, pod okni in balkoni.

Kulturnik glasbenik, ki povezuje ljudi
Na kulturnem področju se udejstvuje že iz mladosti. V Rogatcu je bil še v osnovni šoli prvi predsednik folklorne skupine, pod mentorstvom Marte Pelko je tekmoval v standardnih in latinsko ameriških plesih ter v akrobatskem rock'n'rollu. Ko je bil star 15 let, je s fanti iz zdajšnje zasedbe MI2 ustanovil svojo rock skupino Črni tulipan, nato Morana, nekaj let je igral še v skupini Caligula.

Vmes je bil tudi športno aktiven pri nogometu, rokometu, atletiki in košarki ter po svojih močeh vsestransko pomagal nogometnemu klubu Mons Claudius.

Leta 1996 je prevzel umetniško vodenje tamburaške skupine iz Rogatca, leta 1997 pa je bil soustanovitelj ansambla Aplavz, ki je ambasador dobre volje in samega Rogatca, za kar so ob 20-letnici delovanja prejeli občinsko plaketo.

 Boris Kidrič je zanimiv in iskriv sogovornik, prisluhnite mu v radijskem srečanju na spodnji povezavi. Gostila ga je Tanja Jurjec.