september 21, 2020

Brane Piano: V medijih je premalo satire in humorja

Legendarni novinar Brane Piano je v začetku leta izdal obsežno knjigo, zbirko izbranih kolumen, z naslovom Zgodovina Celja in okolice V. V njej je 1300 kolumn, v katerih je v svojem satiričnem slogu opisoval dogajanje v Savinjski regiji. O knjigi smo spregovorili, pa tudi o novinarstvu nasploh, v našem radijskem srečanju.

Brane Piano je novinar z zelo bogatimi izkušnjami. Na radijsko srečanje na Štajerskem valu ga je povabila Barbara Gradič Oset.

Z dolgoletnim novinarjem Branetom Pianom in prejemnikom srebrnega celjskega grba smo se pogovarjali o kolumnah, ki so napisane z dozo humorja, sarkazma in ironije, izhajale pa so v različnih medijih; Večer, Dnevnik in Republika, po letu 1996 pa v Delu. V knjigi z naslovom Zgodovina Celja in okolice V. iz zabeležk tlačanskega kronista o prilikah s knezi 1992−2019 je zbranih ena tretjina vseh njegovih kolumn, ki predstavljajo sicer manjši del njegovega novinarskega dela. "Kolumne sem nadgradil ter jih opremil z biografskimi podatki z več kot 800 osebami. Ime poiščete na zadnjih straneh knjige in poleg se bo zapisalo, na kateri strani v knjigi je bilo to ime uporabljeno v moji kolumni." Svoje prve kolumne se žal ne spominja več, a se dobro spominja prve iz knjige.

Knjigo Zgodovina Celje in okolice V. bi morali imeti na knjižni polici, da bi videli, kako se človeška neumnost ponavlja. "Ljudje se zelo malo naučimo iz slabih izkušenj. Ko sem delal izbor, je bilo zame presunljivo, saj sem ugotovil, da sem vsakih nekaj let pisal o istih stvareh. Idejo o ustanovitvi pokrajin sem uporabil že leta 1993 v eni izmed kolumni. Minilo je četrt stoletja, ko se je skoraj enaka ideja spet ponovila."

Brane Piano meni, da je v medijih premalo satire in humorja. Kako pa so njegovo satiro prenašali politični in lokalni veljaki?

Celjski novinar je leta 1990 odšel v samostojni poklic in bil kot svobodni novinar do leta 1992 urednik tednika Nova doba. Ta tednik ima v njegovem spominu posebno mesto, saj je bil časopis, ki so ga brali tako politiki kot tudi novinarski kolegi. Žal je bilo premalo oglaševalcev in je časopis propadel. "Žal se je že takrat začelo dogajati, kar je v sodobni Sloveniji pogost pojav, da imajo politiki velik vpliv na gospodarstvo. Pomagali so nam tako, to seveda v narekovajih, da so morebitne oglaševalce poklicali in jim namignili, da je bolje za njih, da ne oglašujejo v Novi dobi. Direktorji morajo paziti na podjetja in so reklame umikali. Danes se je ta pojav razširil tudi na velike medije. Interesi kapitala so danes veliko bolj izraziti. Posledice so za medije veliko bolj krute kot takrat."

Brane Piano ni samo novinar, je tudi pesniška duša. Poezijo je pisal že desetletja nazaj, omenil je tudi, da še vedno piše in v kratkem bo nastala pesniška zbirka. S poslušalci je delil tudi posebno zgodbo o nastajanju intervjuja z Lilo Prap, ki ga je posnel za dokumentarni film o celjski ilustratorki.

Še več na temo novinarstva nekoč in danes, o čebelah v Kambodži in o dobrih novinarskih zgodbah mu lahko prisluhnete na spodnji povezavi. Pogovarjala se je Barbara Gradič Oset.