november 25, 2018

Brezciljno iskanje popolnosti

Vsak dan znova nas, ko odpremo aplikacije družbenih omrežij, preplavijo objave ljudi, ki so lepši, srečnejši ter imajo bolj polno in zanimivo življenje. Čeprav vemo, da takšne objave popačijo realnost, se nas vseeno dotaknejo. Zakaj? In kako se temu izogniti brez da bi izbrisali svoj profil?

Tudi pri družbenih omrežjih moramo torej omejiti uporabo in z njimi ne smemo pretiravati.

Bojimo se, da bomo nekaj zamudili
Že več let se pojavljajo namigovanja, da družbena omrežja vplivajo na naše duševno zdravje, saj naj bi povzročala depresijo. Dognanja nove raziskave iz znanstvene revije Journal of Social and Clinical Psychology to teorijo potrjujejo.

Znanstveniki so pri 143 študentih spremljali, koliko časa dnevno brskajo po aplikacijah družbenih omrežij facebook, snapchat in instagram. Sodelujoči so lahko izbirali, ali bodo med raziskavo na omrežjih preživeli toliko časa kot običajno ali pa bodo njihovo uporabo omejili le na deset minut dnevno. Nato pa so znanstveniki pri njih preverjali strah pred tem, da bodo zamudili nekaj pomembnega, tesnobo, depresijo in osamljenost.

Ne kot je, ampak kot želimo da je
Težave se povečujejo s količino časa, ki ga preživimo na družbenih omrežjih. Na svojih profilih ljudje namreč objavimo podobo, za katero želimo, da jo drugi vidijo. Zato, ko brskamo po objavah drugih, hitro dobimo občutek, da so vsi boljši od nas ter da je njihovo življenj lepše. Čeprav navadno seveda ni tako. Ljudje so potrdili, da svoje opravke, potovanja, druženja in razmerja na družbenih omrežjih prikazujejo boljša kot so v resnici. To nas lahko pahne v začarani krog, ko želimo, da nam drugi zavidajo naše življenje, hkrati pa ves čas hrepenimo za življenjem nekoga drugega. Vse to je posebej nevarno za ljudi, ki imajo že sicer težave z nižjo samopodobo.

Ne opustiti, omejiti
Večina naših predsodkov do družbenih omrežij izhaja iz naših strahov, ki jih projiciramo nanje, razlagajo znanstveniki. Veliko govorimo o tem, kako pametni telefoni zmanjšujejo našo inteligenco in razdirajo prijateljstva v realnem svetu, vendar pa se pravzaprav bojimo, da je to že res.

To sicer še ne pomeni, da moramo povsem opustiti spremljanje dogajanja na družbenih omrežjih. Dejstvo pa je, da nam bo koristilo, če omejimo čas, ki ga preživimo v svetu virtualnih prijateljev, poudarja vodja raziskave Melissa Hunt. Ironija se namreč skriva v tem, da se pravzaprav počutimo manj osamljene, če uporabljamo družbena omrežja.

Dobro je, da nekaj časa v dnevu, ki bi ga sicer preživeli za ekrani, namenimo fizični aktivnosti ali spancu. Vendar če jo uporabljamo premišljano in zmerno, je lahko tehnologija uporabno orodje za ohranjanje stikov z ljudmi, ki denimo živijo daleč. Nekatere igrice pa nam pomagajo izboljšati koordinacijo ali spomin ali pa nas učijo novih načinov reševanja problemov. (TMG, vir: Insider)