maj 19, 2018

Cannes – sinonim za prestiž in filmske premiere

Francoski Cannes že dva tedna diha z znamenitim mednarodnim filmskim festivalom, enim najprestižnejših na svetu. Zaokrožili ga bodo z nocojšnjo podelitvijo zlate palme. Sicer pa je Cannes, na katerem se tre zvezdnikov, postregel tudi s težko pričakovano premiero novega filma Vojne zvezd.

Letošnji Cannes je zaznamoval tudi protest žensk. 82 filmskih igralk, režiserk in scenarist je na rdeči preprogi zahtevalo enakopravnost med spoloma. (Foto: The Independent)

Za zlato palmo 21 filmov
V tekmovalnem delu festivala je bilo tokrat 21 filmov, a zlato palmo za najboljši celovečerni film bo dobil le eden. Kateri, bo znano na zaključni slovesnosti, kjer bodo sicer podelili še nekaj ostalih nagrad, med njimi veliko nagrado žirije (žiriji letos predseduje avstralska igralka Cate Blanchett), nagrade za najboljšo žensko in moško vlogo, nagrado za najboljši scenarij ter za najboljšega režiserja.

Je Vojna zvezd dosegla pričakovanja?
Na 71. filmskem festivalu v Cannesu so sicer prikazovali tudi filme v netekmovalnem programu. Med najbolj pričakovanimi je bil novi film franšize Vojne zvezd – Solo. Med prvimi ga je imel priložnost videti Slatinčan Tomaž Medved, ki je bil na festivalu od prvega do zadnjega dne. Kako ga je ocenil? Prisluhnite mu v spodnjem posnetku. Z nami je delil tudi vtise o ostalih predvajanih filmih, festivalskem prestižu in rdeči preprogi … Z njim se je pogovarjala Anja Deučman. (AD)

Datoteke

Tomaž Medved o prestižnem festivalu