april 27, 2017

Čas za nov premislek o pomenu upora?

"Grožnja leta 1941 ni pomenila strahu, prinesla je pogum, srčnost in moč," je na slovesnosti pred Dnevom upora proti okupatorju poudaril predsednik državnega zbora Milan Brglez. Praznik ohranja spomin na ustanovitev Osvobodilne fronte, osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni.

Pomen upora je vedno aktualen. Tudi danes, ko smo upornost znotraj evroobmočja po mnenju nekaterih začeli nadomeščati s sprijaznjenostjo s pogoji, ki jih postavljajo drugi, močnejši in bogatejši.

Bilo je pred 76 leti...
Predstavniki komunistov, krščansko-socialističnega delavstva, Sokolov in naprednih kulturnikov so Osvobodilno fronto (OF) ustanovili 26. aprila 1941. Ta da je bil Adolf Hitler v Mariboru. Ustanovne skupine − vodilna vloga je pripadla komunistom − so se določile, da se bodo začele pripravljati na oborožen odpor. Podtalne oblike odpora OF so bile številne; od raznih napisnih in trosilnih akcij do sabotaž in polvojaških dejanj ter napadov na okupatorjeve postojanke. Za odpor pa je bila najpomembnejša oborožena organizacija. Poleti 1941 so tako nastale prve partizanske enote. Po vsej Sloveniji se je začel oboroženi odpor, ki je sčasoma prerasel v narodnoosvobodilni boj. Do leta 1991 smo dan upora proti okupatorju poznali pod imenom dan OF. Vsaj 20 let po vojni je veljalo, da je bil ustanovni sestanek v ljubljanski vili industrialcev Vidmar 27. aprila, kasneje pa so zgodovinski viri pokazali, da je bil 26. aprila. Kljub temu je praznični dan ostal 27. april.

Dež odplaknil slovesnosti na prostem
V Uradu predsednika republike bodo na današnji praznični dan odprli vrata obiskovalcem, večino tradicionalnih prireditev na prostem in spominske pohode, ki jih tudi v naših krajih ni malo, pa so bili organizatorji zaradi slabega vremena letos primorani odpovedati. Na sinočnji osrednji državni proslavi v Trbovljah je predsednik državnega zbora Milan Brglez med drugim dejal, da nam svet in čas nista prizanesla in terjata nov premislek o pomenu upora:"Včasih je za zmago teme dovolj že, da ljudje ne storijo ničesar. Da so tiho. Da pogledajo stran. Ne gre le za to, da se včasih ne zavedamo naše ključne, državljanske moči za sam obstoj oblasti, dovolj je že, da dovolimo prevlado banalnosti zla. Takrat se vse prehitro ponovi kaj od tistega, za kar smo prisegali, da se nikoli več ne bo," je opozoril Brglez. Pri tem se je dotaknil aktualnih izzivov in priznal, da se upravičeno zdi, da nam je preboj med članice mednarodne skupnosti in v EU vzel zalet, namesto, da bi nas okrepil. (BF)