Čebelarska zveza Slovenije obiskala Kozjansko

05.02.2016

Janez žan Ilek, predsednik ČD Podčetrtek, zatrjuje, da je slovenski med varen in kakovosten.

Vodstvo Čebelarske zveze Slovenije je v okviru projekta "Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet" obiskalo več krajev Kozjanskega. Ob promociji pobude, da 20. maj postane svetovni dan čebel, so spregovorili tudi o novih izzivih zveze. Največji bo zagotovo povrnitev zaupanja v slovenski med.

20. maj svetovni dan čebel?
"Realno je pričakovati, da bo Organizacija Združenih narodov v New Yorku našo pobudo obravnavala oz. razglasila septembra 2017, tako dolga je pač procedura. Sicer pa pobudo podpira ves svet, nobena država še ni izrazila dvoma o našem predlogu," razlaga predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Da bi svetovni dan čebel čim bolje predstavila širši javnosti, namerava Čebelarska zveza Slovenije obiskati prav vsa čebelarska društva v Sloveniji. Včeraj je obiskala Šentjur, Blagovno, Dobje, Planino pri Sevnici, Podčetrtek, Rogaško Slatino, Rogatec, Šmarje pri Jelšah in Ponikvo. Na srečanju je predstavila uspehe, pa tudi izzive slovenskega čebelarstva, ki ga v zadnjem času najbolj pretresa afera o kakovosti slovenskega medu.

Povrniti zaupanje potrošnikov
Čebelarska zveza si prizadeva povrniti zaupanje v čebelje pridelke, ki je bilo v zadnjem času po Nočevih besedah neupravičeno omajano. Afera z rabo zdravila varoa se je zaradi negotovosti potrošnikov odražala tudi v nižji prodaji. "Vendar se zaupanje znova vzpostavlja. Potrošniki so spoznali, da je šlo za neupravičen napad na slovenski med. Afera pa je čebelarje še bolj združila. Pričakujem, da bo država uredila problematiko s črnim trgom zdravil. Njena naloga je, da regulira cene zdravil, če preveč odstopajo od cene zdravil v sosednjih državah, na kar smo že dlje časa opozarjali. Zavedamo se, da črni trg ni rešitev in verjamem, da bomo zadevo uredili, potrošnikom pa dokazali, da lahko še naprej zaupajo v kakovost domačih medenih izdelkov," razlaga Noč.

Slovenski čebelarji edinstveni v svetu
Slovenski čebelarji sodijo po oceni Boštjana Noča v sam svetovni vrh, saj je njihova organiziranost edinstvena v svetu. "90 odstotkov članov je prostovoljno združenih v čebelarska društva in čebelarsko zvezo, imamo najboljši sistem čebelarskih krožkov na svetu, imamo čebelnjak, panjske končnice, medenjake, lectovo srce, skratka imamo neverjetno tradicijo in zelo uspešne čebelarje," ocenjuje Noč in dodaja, da bi lahko svoje bogate izkušnje ponesli tudi v svet. Čebelarska zveza Slovenije se je zato odločila, da bo na mesto podpredsednika Svetovne čebelarske zveze kandidirala Slovenca -  strokovnjaka čebelarstva, dr. Petra Kozmusa s Pilštanja. Več o njegovi kandidaturi na spodnji povezavi. (SP)

NOČ O KANDIDATURI PETRA KOZMUSA
Štajerski val v sliki