maj 11, 2015

Celjani za bolj zeleno knežje mesto

Prihodnji teden se v Celju obeta že drugi festival Naredimo Celje zeleno. 22. in 23. maja bodo Celjani drug drugega opominjali, da lahko skupaj naredijo več za lepšo in bolj zeleno prihodnost mesta. 

Podrobnosti letošnjega festivala Naredimo Celje zeleno so predstavili na dopoldanskem srečanju z novinarji.

Krekov trg bo postal Zelena avenija in Reciklirna ulica

Naredimo Celje zeleno je projekt, v katerem se ekologija prepleta s kulturo, njegov namen pa je dvigniti raven osveščenosti tako med mladimi kot tudi širšo populacijo. Letošnji program je zasnovan na štirih temeljih. Prvi nosi naslov reciklirana umetnost, drugi zbiralne akcije, tretji je posvečen osveščanju in izobraževanju, četrti pa kulturi. Osrednje dogajanje bo na Krekovem trgu, ki se bo v dveh dneh festivala spremenil v Zeleno avenijo. Tam si bo mogoče ogledati novosti na področju zelene tehnologije, hkrati pa bodo tam zbirali tudi odpadne baterije, sijalke in druge električne naprave. Na takoimenovani Reciklirni ulici se bodo s svojimi deli predstavile različne celjske osnovne in srednje šole ter vrtci.  Ekološko obarvano dogajanje v središču mesta bo popestrila še inovativna pesniška instalacija, ki nosi naslov Zlata kletka.

Odprta kuhna odslej tudi v Celju

Letos se bo prvič na celjski mestni tržnici predstavila tudi Odprta kuhna, ki že nekaj časa uspešno privablja turiste in domačine v slovenski prestolnici. Gre za prehransko tržnico, ki gurmanom in kulinaričnim avanturistom ponuja priložnost okušanja številnih tradicionalnih slovanskih jedi in mednarodnih specialitet iz vseh koncev sveta. Že uveljavljenim restavracijam, ki sodelujejo v Odprti kuhni v Ljubljani, se bodo pridružili tudi lokalni ponudniki hrane. Dobrote, ki jih ponuja Odprta kuhna bo odslej na mestni tržnici v Celju mogoče pokušati vsako drugo soboto. (NS)

Galerija slik