september 29, 2017

Celjska bolnišnica z donacijo do novega aparata

Oddelek za medicinsko rehabilitacijo v Splošni bolnišnici Celje je dobil nov aparat za magnetno stimulacijo. Napravo, ki bo nepogrešljiva zlasti pri rehabilitaciji bolnikov na intenzivni negi, je doniralo družinsko podjetje KLS Ljubno. Tokrat je celjski bolnišnici na pomoč priskočilo že četrtič.

Nova naprava je za Oddelek za medicinsko rehabilitacijo in bolnike, ki jih obravnavajo, zelo pomembna pridobitev. (Foto: Radio Štajerski val)

Zaradi pomanjkanja denarja vedno črtana s seznama
Naprava, ki jo je v dar dobila celjska bolnišnica, je že dolgo na seznamu potrebnih investicij, a so jo zaradi drugih še večjih potreb in pomanjkanja denarja vedno znova črtali. Podjetje z Ljubnega se je na bolnišnico obrnilo z željo po donaciji, bolnišnica pa se je odločila za aparat za magnetno funkcionalno magnetno stimulacijo Tesla Stym. „Ta aparat je bil v planu Oddelka za medicinsko rehabilitacijo že nekajkrat. Kljub temu, da je njegova vrednost nekaj čez 20.000 evrov in bi kdo rekel, da pri milijonskih naložbah ne bi smel biti problem, smo ga vedno črtali s seznama. Drugim zadevam smo morali dati prednost. In ko je prišla pobuda za donacijo, smo se odločili zanj, saj do njega sami verjetno nikoli ne bi prišli,“ pravi strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar.

Naprava izjemnega pomena
Aparat za funkcionalno magnetno stimulacijo bodo v celjski bolnišnici uporabljali predvsem za stimulacijo mišičnih sistemov pri bolnikih v intenzivni negi. Pri njih namreč zaradi dolgotrajnega mirovanja prihaja do hitrega upada mišične mase in moči. „S tem aparatom lahko upočasnimo izgubo mišične mase in razvoj mišične oslabelosti, ki lahko pusti trajne posledice pri bolnikih v intenzivni negi. Pomembna prednost tega aparata je, da ga lahko uporabljamo pri bolnikih z oteklinami, možna je stimulacija brez dotika, nima elektrod, tako da ga lahko uporabljamo tudi pri bolnikih, ki imajo okužbe z večkratno odpornimi mikrobi. Dejansko ga lahko uporabljamo pri vseh vrstah bolnikov,“ o pomenu naprave pove predstojnica Oddelka za medicinsko rehabilitacijo Lidija Plaskan. Naprava, ki jo bodo uporabljali pri obravnavi najtežjih bolnikov, bo uporabna tudi za stimulacijo mišic pri ortopedskih in travmatoloških bolnikih ter športnikih.

Podjetje, ki vrača skupnosti
Podjetje KLS Ljubno je za donirano napravo s pripadajočo opremo odštelo skoraj 21.000 evrov. V preteklosti so celjski bolnišnici pomagali že trikrat. „Zavedam se, da naša donacija v primeru celjske bolnišnice, ki je zelo velika ustanova, ni nekaj velikega. Je pa en kamenček, nekaj smo vendarle pomagali rešiti. Me pa tudi osebno veliko veže na to bolnišnico, tukaj sem se rodil, večkrat so mi že uspešno pomagali, tudi moji družini, in lepo je, če lahko to kako povrneš. Upam, da vas ne bom kaj dosti več rabil, zato pridem raje s kakšno donacijo,“ je dejal direktor podjetja Bogomir Strašek. Podjetje KLS je družinsko podjetje z okoli 240 zaposlenimi. Je vodilno podjetje na področju izdelave zobatih obročev za avtomobilsko industrijo z več kot 40-letno tradicijo. Obvladuje več kot 60 odstotkov evropskega trga in 15 odstotkov svetovnega trga v svoji tržni niši. Letos je na svetovnem srečanju družinskega podjetništva EY v Monaku prejelo nagrado odličnosti za družinsko podjetje, ki jo podeljuje 25 držav sveta. Direktor Bogomir Strašek je tudi podjetnik leta 2017. (NS)

Galerija slik

Datoteke

PREDSTOJNICA ODDELKA ZA REHABILITACIJO LIDIJA PLASKAN O POMENU NAPRAVE