marec 15, 2015

Celjska bolnišnica z novim kolonoskopom

Zveza slovenskih društev za boj proti raku je Splošni bolnišnici Celje podarila dobrih 28 tisoč evrov za nakup novega video kolonoskopa. Na oddelku za bolezni prebavil bodo aparat uporabljali pri obravnavi oseb, vključenih v preventivni program Svit.

Tatjana Škornik Tovornik in Maja Primc Žakelj z Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter Renata Šibli in Franc Vindišar iz celjske bolnišnice

60-odstotna odzivnost

Z nacionalnim preventivnim programom Svit odkrivajo predrakave spremembe in raka debelega črevesa in danke. Kolonoskopija je potrebna, kadar v posameznikovem vzorcu blata odkrijejo prikrito krvavitev. V celjski zdravstveni regiji so v Svit lani povabili več kot 38 tisoč ljudi, 60 odstotkov se jih je odzvalo v program. Prikrito krvavitev so našli pri slabih šestih odstotkih, raka so odkrili pri dveh odstotkih. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da je to vrsto raka, če je odkrit dovolj zgodaj, mogoče uspešno zdraviti, zato so preventivni pregledi še kako dobrodošli. Zveza slovenskih društev za boj proti raku je denar za kolonokop zbrala v novoletni dobrodelni akciji prodaje voščilnic. (AD)