julij 18, 2016

Celjska koča še v rdečih številkah

Pred dobrimi desetimi leti je nad Celjem zrasla nova Celjska koča. Želja investitorjev je bila, da postane sodobno, dobro obiskano smučarsko središče v regiji, z moderno infrastrukturo. Čeprav je v poletnih mesecih dobro obiskana, pa so mile zime in pomanjkanje snega krive za rdeče številke. 

V poletnih mesecih se na Celjski koči tre pohodnikov.

Dolg počasi plahni
Celjska koča kljub številnim prizadevanjem, v zadnjem desetletju ni nikoli prav zares zaživela. Za to so med drugim krive mile zime in pomanjkanje snega, ki zavirata razvoj njene osnovne dejavnosti, tj. smučarskega turizma. V teh letih se je nabralo za okoli 700 tisoč evrov dolga, ki ga upravljavec družba ZPO iz Celja, v zadnjem letu uspela zmanjšati za dobrih 200 tisočakov. Direktor ZPO Ivan Pfeifer je optimističen: „Zime nam zadnja leta res ne gredo na roko, snega praktično ni, zato se usmerjamo bolj v poletne dejavnost. Računamo, da nam bo izgubo s temi aktivnostmi uspelo zmanjšati na vzdržno raven.“ Na Celjski koči v poletnih mesecih deluje Pustolovski park, uredili so dve novi gorsko-kolesarski poti, priljubljena je tudi bobkart proga.

Priljubljena točka pohodnikov
Poleti je Celjska koča dobro obiskana. Ob večerih in koncih tedna se proti vrhu kar vijejo kolone pohodnikov, zlasti Celjanov. Beležijo tudi nekoliko večji obisk tujih turistov, ki pa se večinoma pri njih ustavijo na okrepičilu, prespijo pa ne. Celjska koča s 17 sobami, apartmajem in dvema velikima mansardnima sobama s skupnimi ležišči nudi sodobne nočitvene kapacitete. Hotelsko ponudbo dopolnjujejo še wellness center, seminarska soba, restavracija in terasa s pogledom na Celjsko kotlino. Pohvali se lahko tudi s posodobljeno smučarsko infrastrukturo. Celjska koča je v preteklih letih prejela več nagrad za najboljše smučišče v kategoriji manjiših smučišč. Pohvali se lahko V ZPO upajo, da se bodo njihovi napori v prihodnjih letih le obrodili sadove in da se bo Celjska koča nekoč le rešila minusa. (NS)