april 24, 2019

Celjske freske prava redkost - navdušujejo tudi strokovnjake

Sinoči so v Celju še uradno odprli prenovljeni Muzejski trg. Njegova obnova je zaradi arheoloških raziskav in najdb trajala več kot dve leti. Trg pri celjski knjižnici zdaj sije v novi podobi, pod površjem pa skriva dragocene freske, ki si jih bo mogoče ogledati prihodnje leto.

Freske, ki so jih našli v rimskodobni vili pod Muzejskim trgom, med drugim prikazujejo ljubezensko zgodbo med Amorjem in Psiho. (Foto: Ministrstvo za kulturo)

Pričakovali najdbe, a ne takšnih
Več kot milijon evrov in pol vredna prenova Muzejskega trga v Celju je bila ena najzajetnejših naložb celjske občine v zadnjih letih, ki je odkrila neprecenljivo bogastvo. Pri raziskavah so pod površjem odkrili več kot 55.000 odlomkov fresk, ki so jih shranili v več kot 1.400 zabojih. Najdišče na Muzejskem trgu je eno izjemno redkih, kjer je možno in situ, torej na mestu samem, občudovati tako dobro in celovito ohranjen kontekst vrhunske bivalne kulture antičnega sveta. Direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman:

Eno odkritje jih je pri arheoloških raziskavah še posebej presenetilo, pravi Rozman:



Ostanke rimske vile s freskami si bodo obiskovalci predvidoma lahko ogledali prihodnje leto. (Foto: Radio Štajerski val)

Najdba izjemnega pomena
Najdišče so zavarovali z novim podzemnim objektom, ki so ga z dvema podzemnima hodnikoma povezali s kletjo Stare grofije. Freske in strop si bodo obiskovalci lahko ogledali predvidoma prihodnje leto:



Barve in kakovost fresk nakazujejo na to, da so bili lastniki rimskodobne vile zelo premožni. (Foto: Ministrstvo za kulturo)

Kompleks rimske vile pod trgom, ki ga je Ministrstvo za kulturo priznalo kot najdbo izjemnega pomena, odmeva tudi v strokovni javnosti:

V Celju so prepričani, da bodo zadnja arheološka odkritja, ki so resnično prava redkost, še povečala turistično prepoznavnost mesta. (NS)

Včerajšnjega slovesnega odprtja ni pokvaril niti dež. (Foto: Radio Štajerski val)

Obnova trga, ki jo je opravilo celjsko podjetje VOC, je obsegala prenovo celotne gospodarske infrastrukture, novo tlakovanje, javno razsvetljavo in urbano opremo. Na trgu so posadili tudi nova drevesa ter namestili pitnik in podzemne zbiralnike komunalnih odpadkov. Uredili so tudi približno 800 kvadratnih metrov trga Na okopih, kjer je novo manjše parkirišče. (Foto: Radio Štajerski val)