marec 8, 2018

Celjske šole in vrtci bodo energetsko varčnejši

Celjska občina se bo še pred poletjem lotila obsežne sanacije javnih objektov v občinski lasti. Energetsko učinkovitejši plašč bo dobilo nekaj osnovnih šol in vrtcev, pa tudi znameniti Celjski dom. Občina bo naložbo uresničila v javno-zasebnem partnerstvu z Energetiko Celje.

Energetske sanacije, ki jih načrtuje celjska občina, naj bi na leto prinesle okoli 175.000 evrov prihranka. (Fotografija je simbolična.)

Naložba, težka štiri milijone evrov
Seznam javnih objektov, ki so potrebni energetske obnove, obsega 25 stavb. Občina se bo najprej lotila prenove osmih. Energetsko manj potratne bodo štiri osnovne šole, trije vrtci in Celjski dom na Krekovem trgu. Župan Bojan Šrot, ki je z direktorjem Energetike Celje Aleksandrom Mirtom dopoldne podpisal pogodbo, je povedal, da bo naložba stala okoli štiri milijone evrov. Približno 1,9 milijona evrov bo zagotovil javno-zasebni partner Energetika Celje, 450 tisočakov pa celjska občina. Še 1,6 milijona evrov občina pričakuje z naslova evropskih kohezijskih sredstev. V prihodnjih dneh se bo prijavila na razpis, na katerem računa, da bo uspešna. Naložba naj bi se povrnila v 15 letih, na leto pa naj bi prihranek zaradi energetskih sanacij znašal okoli 175.000 evrov. Delati bodo začeli junija letos, končali naj bi aprila prihodnje leto. (NS)

Galerija slik