april 12, 2019

Celjske zvezde zasvetile trinajstim nagrajencem

Celje je bilo sinoči v znamenju praznovanja občinskega praznika. Na osrednji slovesnosti v Narodnem domu je župan Bojan Šrot predstavil postorjeno v minulem letu in načrte za naprej. V središču pozornosti so bili sicer letošnji občinski nagrajenci, predvsem nova častna meščana.

Dobitniki letošnjih občinskih priznanj v družbi celjskega župana Bojana Šrota. (Foto: Andraž Purg)

Med nagrajenci le ena dama
Z najvišjim občinskim priznanjem, nazivom častni meščan Celja, so Celjani letos nagradili nekdanjega celjskega škofa Stanislava Lipovška. Prejel ga je za širjenje strpnosti, enakopravnosti, sočutja in sožitja. Takole je dejal ob prejetem priznanju:



Častni meščan Celja, upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek

Naziv častni meščan Celja pa odslej nosi tudi Ivan Grobelnik – Ivo. Prejel ga je za junaška dejanja v času narodno osvobodilnega boja, širjenje domoljubja in pravičnost. 99-letni Grobelnik je bil priznanja iskreno vesel, hvaležen pa je, kot pravi, svojemu spominu:

Častni meščan Celja, Ivan Grobelnik - Ivo

Tudi zlatega celjskega grba sta se letos razveselila dva nagrajenca, in sicer Glasbena šola Celje ter direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec. Srebrni celjski grb je šel letos v roke Edvardu Kužnerju, Zoranu Pevcu in Gimnaziji Celje – Center. Bronasti celjski grb pa so prejeli Milan Alašević, Ignac Trobiš, Drsalni klub Celje in Društvo tabornikov Rod II. grupe odredov Celje. Za odličnost v času študija so Celjani sinoči s kristalnim celjskim grbom nagradili Izo Pavlina, ki je mimogrede edina ženska med letošnjimi nagrajenci, ter Bernieja Bezenška. (NS)