januar 21, 2019

Pomagajte celjski pediatrični urgenci do novega ultrazvoka

V Pediatričnem urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje zbirajo donacije za nakup novega ultrazvočnega aparata, ki bo zdravnikom v pomoč pri postavljanju diagnoz najmlajšim bolnikom. Za akcijo so se odločili, ker je potreb po novi opremi v bolnišnici veliko, denarja, da bi jo kupili, pa premalo.

Urgentni center in Pediatrični urgentni center v Celju sta začela delovati decembra 2015. (Foto: Radio Štajerski val)

V treh letih več kot 30.000 najmlajših bolnikov
Z odprtjem novega Urgentnega centra Celje pred tremi leti je vrata odprl tudi prvi in še vedno edini Pediatrični urgentni center (PUC) v Sloveniji. 24 ur na dan, vse dni v letu obravnava otroke in mladostnike, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč. Med vsemi, ki obiščejo urgentni center, je okoli tretjina otrok in mladostnikov. Vse otroke do 18. leta starosti, ki potrebujejo urgentno internistično obravnavo, tako v Celju oskrbuje zdravnik pediater. Na razpolago je laboratorijska, mikrobiološka in slikovna diagnostika, v obravnavo se po potrebi lahko vključujejo specialisti drugih strok, možna pa je tudi kratkotrajna hospitalizacija v sobi s petimi opazovalnimi posteljami. Od ustanovitve je v PUC-u na leto obravnavanih približno 10.000 otrok in mladostnikov.

Računajo na pomoč ljudi
»V Pediatričnem urgentnem centru (PUC) je nov ultrazvočni aparat nujno potreben, saj nam bo omogočil hitrejšo diagnostiko bolezenskih stanj, posledično pa tudi hitrejše zdravljenje, napotitev k specialistom in boljšo prognozo,« poudarjajo zaposleni v Pediatričnem urgentnem centru in dodajajo: »Ultrazvok nam ne omogoča le natančne slikovne diagnostike, ampak nam pomaga izključiti določena življenjsko ogrožajoča stanja, kot so na primer pnevmotoraks, pljučni edem, možganska krvavitev in druge bolezni, ki pri najmlajših lahko pustijo izjemno hude posledice. Ultrazvok nam bo v pomoč tudi pri spremljanju kliničnega stanja bolnika v času nujnega zdravljenja in pri urgentnih posegih. Gre za hitro, nebolečo in neškodljivo diagnostično metodo, pri kateri otrok ni izpostavljen ionizirajočem sevanju,« so zapisali v sporočilu za javnost. Ker je količina denarja za posodabljanje medicinske opreme zelo omejena, potreb pa je v bolnišnici veliko, so se zaposleni v PUC-u odločili, da se po pomoč obrnejo k ljudem. Donacijsko akcijo so začeli s prošnjo podjetjem, zdaj pa za pomoč prosijo še posameznike. Za nakup novega ultrazvočnega aparata potrebujejo 40.000 evrov. Če jim želite pomagati, lahko prispevek nakažete na:

Splošna bolnišnica Celje
Oblakova ulica 5
3000 Celje

TRR: SI56-0110-0603-0276-827
Sklic: 922300-2610
Namen: UZ za PUC
BIC banke: BSLJSI2X
Koda namena: CHAR