september 11, 2019

Celjski poklicni gasilci ponosno razstavili gasilsko dediščino

Celjski poklicni gasilci bodo popoldne slovesno odprli pavilijon, v katerem so na ogled postavili skoraj 90 let staro gasilsko avtolestev, ki so jo obnovili sami. Ker so ponosni na svojo bogato gasilsko dediščino, jo želijo deliti tudi z ljudmi.

Gasilsko avtolestev Magirus iz leta 1930 so celjski poklicni gasilci obnovili sami. (Foto: Radio Štajerski val)

Obnavljali kar sedem let
Gasilsko avtolestev Magirus iz leta 1930 so gasilci Poklicne gasilske enote Celje obnovili sami, obnova je trajala kar sedem let. Ker niso želeli, da muzejsko vozilo sameva v garaži, so se odločili, da ga postavijo na ogled v pavilijonu ob Dečkovi cesti. Direktor celjskih poklicnih gasilcev Janko Požežnik razlaga:



Pavilijon, v katerem je muzejsko vozilo, stoji ob Dečkovi cesti.

Tudi gasilske čebele pridno delajo
Na odprtje pavilijona so celjski poklicni gasilci povabili predsednika republike Boruta Pahorja, ki bo tudi slavnostni govornik. Gasilci mu bodo v zahvalo podarili med iz njihovega gasilskega čebelnjaka, ki je tudi api terapevtski center. Požežnik pravi:



Gasilski čebelnjak, ki je tudi api terapevtski center, so celjski poklicni gasilci odprli lanskega septembra.

Poklicna gasilska enota Celje je bila ustanovljena pred 64 leti. Po Požežnikovih besedah se je v zadnjih trinajstih letih razvila v visoko usposobljeno in vrhunsko opremljeno gasilsko enoto. Pri tem dodaja:

Slavnostno odprtje pavilijona za muzejsko gasilsko avtolestev bo v Poklicni gasilski enoti Celje na Dečkovi cesti to popoldne ob 15. uri. (NS)