januar 11, 2019

Izpitno obdobje za celjske voznike taksijev

Z novim letom je v Celju začel veljati nov odlok, ki ureja področje taksi prevozov. Občina želi z njim to področje poenotiti, ob tem pa zagotoviti določeno kakovost storitve in zadostiti ekološkim standardom. Taksisti morajo imeti po novem opravljen izpit o poznavanju občine, njenih ulic ter kulturnih, turističnih in drugih znamenitosti.

Mesečna taksa za posamezno taksi vozilo znaša 40 evrov, v določenih primerih pa je lahko tudi nižja. Denimo, če je vozilo v celoti v rumeni barvi ter ima na sprednjih vratih obojestransko nalepko s celjskih grbom. Taksa bo v tem primeru 20 odstotkov nižja. (Fotografija je simbolična.)

Januarsko izpitno obdobje
Odlok o avtotaksi prevozih je pred letom in pol sprejel prejšnji celjski mestni svet. V veljavo je stopil 1. januarja letos. Na tem področju, ki v Celju velja za precej neurejenega, uvaja precejšnje spremembe. Med drugim od avtotaksi prevoznikov zahteva pridobitev dovoljenja za opravljanje prevozov, do sedaj je dejavnost lahko opravljal kdorkoli. Gregor Globočnik iz celjske občine našteva še ostale zahteve:



Za posamezno vozilo bo treba poravnati tudi mesečno takso. Ta znaša 40 evrov, v ceno pa je vključena uporabnina za občinska avtotaksi postajališča. Odlok sicer v določenih primerih predvideva nekatere olajšave pri višini plačila. Vozniki avtotaksi prevozov imajo ta mesec za opravljanje izpita o poznavanju Mestne občine Celje in njenih lokalnih značilnosti na voljo 10 izpitnih rokov, tretji je na sporedu danes. Kdor izpita ne bo opravil, v Celju ne bo smel opravljati taksi prevozov. (NS)