november 13, 2017

Celjski VOC že pluži ceste

Podjetje VOC Celje je s pluženjem višje ležečih cest odprlo zimsko vzdrževalno sezono. Okoli 220 delavcev in 136 plužnih enot bo to zimo skrbelo za nekaj manj dva tisoč kilometrov državnih in nekaterih občinskih cest na Celjskem in Koroškem. Za učinkovito delo bo delavcem na voljo najsodobnejša tehnična oprema.

Direktor VOC-a Celje Roman Moškotevc in vodja vzdrževanja Bogdan Kočevar

Na cestah več enot, nova oprema
Z novo zimsko sezono so v VOC-u Celje obseg cest, ki jih uradno vzdržujejo med 15. novembrom in 15. marcem, povečali na 1961 km. Dodatno so prevzeli skrb za več občinskih cest v občinah Kozje, Štore in Celje, medtem ko število državnih cest v okviru 7-letne državne koncesijske pogodbe ostaja 1000 km. V zimsko vzdrževalno službo bo zato po besedah vodje vzdrževanja Bogdana Kočevarja vključenih več ljudi in enot. „V akcijah bo sodelovalo 136 plužnih enot z okoli 220 sodelavci, od tega bo 54 kooperantov,« razlaga Kočevar in dodaja, da imajo na zalogi 6.500 ton soli, 20.000 ton peska in 30.000 litrov magnezijevega klorida za moker posip cest. Količine bodo po potrebi še dopolnjevali. Za ustrezno opremljenost delavcev so po Kočevarjevih besedah kupili dva avtomatska posipalca, šest pregledniških poltovorniških vozil, štiri cisterne za magnezijev klorid in pet traktorjev.

Za manj zdrsov tovornjakov
Da bo med vozniki čim manj slabe volje in uničene pločevine, bo letos na cestah več drobljenca, zlasti na vzponih in klancih. „Ugotavljamo namreč, da drobljenec preprečuje zdrse tovornih vozil pri majhnih debelinah snega na vozišču, ko se še ne izločajo in vozijo brez verig. Tako se želimo izogniti zastojem, ki so bili lani zelo pogosti,« pravi Kočevar. Med novostmi izpostavlja tudi dodatno plužno enoto na Mislinjskem klancu in Koroški gori, kjer so imeli lansko zimo največ težav s slabo prevoznostjo cest. Kočevar še poudarja, da v VOC-u kljub številčni ekipi ne zmorejo vedno urediti vseh cest hkrati, zato voznike prosijo za strpnost. Ob obvezni zimski opremi priporoča, da se v zimskih mesecih prej odpravimo na pot. Tako bomo lahko vozili bolj mirno in seveda bolj varno. (SP)