januar 23, 2018

Česa ne boste mogli postoriti na dan stavke?

Pred vrati je stavka večjega dela javnega sektorja. Kako konkretno bo potekala in na kakšen način bo okrnjeno delo, ni mogoče podati splošnega opisa. Odvisna bo namreč od tega, koliko zaposlenih v določeni ustanovi se je pridružilo stavki. Preverili smo v vrtcih, bolnišnici, upravnih enotah, lekarnah.

Ob jutrišnji stavki napovedujejo tudi protestni shod pred vlado. Fotografija je s podobnega shoda v lanskem letu. (Foto: Robert Balen/Večer)

Za nujno zdravstveno varstvo poskrbljeno
Sredino stavko bo občutiti v 120 zdravstvenih ustanovah. Mi smo preverili, kako bo v največji bolnišnici na Celjskem, v Splošni bolnišnici Celje. „V Splošni bolnišnici Celje bodo stavkali člani Sindikata v zdravstvu Slovenije – PERGAM, ki vključuje zaposlene različnih poklicnih skupin. Kljub njihovi stavki bo delo potekalo nemoteno na vseh urgentnih deloviščih, prav tako bodo nemoteno obravnavani vsi pacienti, starejši od 65 let in mlajši od 18 let, vsi pacienti z rakavimi in infekcijskimi obolenji ter nosečnice,“ so nam sporočili iz bolnišnice. Dodajajo, da pa pričakujte zamik pri izdajanju izvidov za opravljene laboratorijske storitve, prav tako bo odpadlo nekaj nenujnih pregledov in posegov, a so vse bolnike o odpovedi terminov že obvestili. Obravnavani bodo dan po stavki, torej v četrtek. Če torej preko pošte ali telefona niste dobili odpovedi termina obravnave, boste v sredo zdravstveno storitev v bolnišnici nemoteno opravili.

Javne lekarne bodo zaprte
Nekoliko bolj bo občutiti stavko farmacevtov v javnih lekarnah. „Javne lekarne bodo v sredo med 10. in 13. uro zaprte, obratovale bodo le lekarne, ki bodo izvajale dežurno službo. Ob tem bodo dežurne lekarne v tem času izdajale samo recepte, predpisane istega dne, in nujna zdravila,“ nam je povedal predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije Damir Domjan in dodal: „Stavka se bo sigurno dotaknila ljudi, kar obžalujemo. Žal nam je, da bo temu tako, ampak vlada nam ni dopustila druge možnosti, kot da izberemo najostrejši ukrep, ki nam je na voljo. Stavka je namenjena vladi in ne ljudem, zato se jim tudi opravičujemo za kakšno morebitno nevšečnost.“

Stavka v le redkih vrtcih in šolah
V večini šol in vrtcev stavke jutri ne bo, saj veliko stavko napovedujejo za 14. februar. Se pa jutrišnji stavki pridružujejo zaposleni v sindikatu VIR. Tako bodo stavkali v manj kot 20 vrtcih in manj kot 10 osnovnih šolah v državi. V naših krajih bo stavka v Vrtcu Šentjur, Vrtcu Lipa Štore, celjskih vrtcih Tončke Čečeve in Zarja in Vrtcu pri OŠ Polzela ter v Osnovni šole Štore. V večini vzgojno-izboraževalnih zavodov sicer poudarjajo, da bo kljub stavki za varstvo otrok poskrbljeno. Kot je za naš radio povedala predsednica sindikata Vrtca Šentjur Vesna Drame, to od njih zahteva specifika dela in odgovornost do otrok in staršev. O posebnostih so starše sicer predhodno obvestili.

Na centrih za socialno delo in upravnih enotah le nujne naloge
Stavki se pridružuje tudi Sindikat Centrov za socialno delo Slovenije SINCE07. Sporočili so, da v skladu z zakonsko določenim minimalnim obsegom del in nalog na Centrih za socialno delo na dan stavke ne bodo sprejemali vlog. „Vloge lahko pošljete po redni ali e-pošti, ali jih osebno vložite naslednji dan,“ pravijo. Le nujne naloge bodo opravljali tudi v upravnih enotah. Svetovalka iz Upravne enote Šmarje pri Jelšah Marjanca Novak nam je povedala, da sicer še čakajo natančen popis nalog, a pričakovati je, da bo mogoče urediti le stvari, ki so pomembne za ljudi oz. premoženje. „To so lahko npr. nujni potni listi s prioritetami in morda še kakšna podobna naloga s področja notranjih zadev,“ nam je pojasnila. Za nenujne zadeve bo upravna enota jutri zaprta.

Tudi cariniki, veterinarji, zaposleni v Državnem zboru
Stavkali bodo tudi cariniki. Tako, da bodo ob prehodu meje svoje delo opravljali še temeljiteje kot običajno. Tako bi morda lahko na mejnih prehodih nastale nekoliko daljše kolone. Delo bo okrnjeno tudi v enotah finančne in geodetske uprave, veterinarji, ki delajo v javnem sektorju, pa bodo opravljali le nujna opravila, kot na primer v primeru izbruha kakšnih posebnih bolezni. Stavkali pa bodo tudi v državnem zboru, redna januarska seja bo tako prekinjena.

Februarja še tri stavke
Sicer pa je to šele prva od napovedanih stavk, za 12. februar jo napovedujejo še policisti, za 13. februar sindikati zdravstvene nege, zdravstva in socialnega varstva, za 14. februar pa Sindikat vzgoje in izobraževanja. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar napovedane stavke sicer ocenjuje kot neupravičene. Po njegovih navedbah podatki kažejo, da so tudi javni uslužbenci deležni gospodarske rasti in da plače v javnem sektorju rastejo malenkost hitreje kot v zasebnem. Kaj pa o stavkah meni ulica? Vaše mnenje smo preverjali med Konjičani, prisluhnite v spodnjem posnetku. (AD)

Datoteke

Anketa o napovedanih stavkah