december 24, 2017

Tega niste vedeli o filmu Sam doma

Tudi letošnji božič ne bo minil brez filma Sam doma. Leto za letom se v božičnem času film pojavi na enem od televizijskih programov. Četudi ste si ga ogledali že večkrat, pa morda niste vedeli katere od spodnjih zanimivosti.

Lastniki hiše, v kateri so posneli film, so šele na premieri ugotovili, da jim je Kevin odžagal vrh smreke. (Foto: FilmAndTVNow)

1. Hiša, v kateri Kevin obračuna z vlomilcema, obstaja
Prizori, v katerih Kevin nastavi tisoč in eno past vlomilcema, niso bili posneti v studiu, temveč v pravi hiši. Filmarji so družini, ki je živela v njej, v času snemanja ponudili začasno stanovanje. Vendar so lastniki večino časa kljub kameram in filmski ekipi ostali doma, saj so poznali zgodbo in razdejanje, ki ga povzroči filmski poskus vloma. Edino, kar jim je ušlo, je bilo, da je Kevin odžagal vrh ene od smrek na njihovem dvorišču, kar so ugotovili šele na premieri filma.

2. Zgodba »strašnega« soseda ni bila v prvotnem scenariju
Zgodbe soseda, ki se ga Kevin najprej boji, na koncu pa mu sosed pomaga, se je spomnil režiser Chris Columbus. Menil je, da film potrebuje tudi bolj čustveno noto – poleg te, da Kevin za božič ostane sam. Prav tako pa Kevin na koncu filma soseda spodbudi, da obnovi stike s svojo družino, kar še podkrepi sporočilo filma o pomenu družine in odpuščanja.

3. Ko morajo vlomilci paziti na jezik
Igralec Joe Pesci, ki je igral enega od vlomilcev, ni bil vajen igre v družinskih filmih. Zato je imel med snemanjem bolj jeznih scen precej težav, ker ni smel preklinjati. Da bi se izognili številnim ponovitvam scen, je režiser predlagal, naj namesto določene kletvice na F uporabi besedo »fridge« (hladilnik).

4. Kričanje s tarantelo na obrazu? Ne, hvala.
Drugi od vlomilcev, Marv, ki ga je upodobil Daniel Stern, ima med lovom na Kevina bližnje srečanje s tarantelo. Marv res glasno in visoko zavpije, a za tem se skriva malo filmske čarovnije. Stern namreč ni želel vpiti s tarantelo na obrazu, saj se je bal, da bi to pajka prestrašilo in bi ga ugriznil. Zato se je na snemanju le pretvarjal, da zakriči, zvok pa so posneli naknadno.

5. Poplavljeno klet so posneli v bazenu
Ena zahtevnejših scen za snemanje je bila tista, v kateri Kevin pobegne vlomilcema v sosednjo hišo. Tja sta »mokra bandita« že vlomila in kot svoj prepoznavni znak v kuhinji pustila teči vodo, ki je poplavila hišo. Sceno poplavljene kleti, skozi katero v hišo pride Kevin, so tako postavili v bazenu bližnje srednje šole. (TheFW, TMG)