april 23, 2018

Česar niste vedeli o svojih laseh

Lasje so eden najbolj unikatnih delov našega telesa, s tem, kako jih oblikujemo, lahko sporočamo marsikaj in navidezno močno spremenimo celo svoje obrazne poteze. Ne glede na to, ali so kratki, dolgi, ravni, skodrani, svetli ali temni, se spodnja dejstva nanašajo tudi na vaše lase.

Ženske na teden pričeski posvetijo skoraj dve uri.

1. Vsi lasni mešički na človeškem telesu se oblikujejo že v maternici, pri petih mesecih zarodka.

2. Vsi lasni mešički na človeškem telesu se oblikujejo že v maternici, pri petih mesecih zarodka.

3. Lasje so večinoma sestavljeni iz keratina – proteina, ki tvori tudi živalske rogove, kopita, kremplje, perje in kljune.

4. Ko so mokri, so lasje daljši za 30 odstotkov.

5. Če si puščate dolge lase, je zdaj pravi čas za to. Hitreje namreč rastejo v toplem vremenu, ki pospešuje krvni obtok ter posledično rast las. Sicer pa za to, da vam sežejo do pasu, lasje potrebujejo približno sedem let.

6. Največ ljudi ima črne lase. Najmanj, le en odstotek, je rdečelasih ljudi, sledijo pa jim ljudje z blond lasmi, ki predstavljajo dva odstotka svetovne populacije. Najbolj goste lase imajo sicer svetlolasi ljudje, najbolj redke pa rdečelasi.7

. V vsakem trenutku raste 90 odstotkov naših las, preostalih 10 odstotkov pa takrat miruje. Lasje v enem dnevu tako zrastejo za približno 0,3 do 0,5 milimetra oziroma 1,25 centimetra v enem mesecu. Po letu dni so tako daljši za približno 15 centimetrov.

8. Življenjska doba enega lasu je približno pet let. V trenutku, ko las izpade, začne namesto njega rasti nov las.

9. Na lasišču imamo od 100.000 do 150.000 las. Na dan jih izgubimo od 40 do 150.

10. Ljudem, ki jim prekomerno izpadajo lasje, pleša postane vidna šele, ko jim izpade že več kot polovica las na lasišču.

11. Vsak las lahko nosi težo do 100 gramov. Če to pomnožimo s številom vseh las, lahko naši lasje vzdržijo težo dveh slonov.

12. Lase spremljajo modne zapovedi. V starem Rimu so ženske lase svetlile s pomočjo golobjih iztrebkov. Danes si lase z bolj dodelanimi formulami barv za lase barva 75 odstotkov žensk. Za primerjavo, v 50. letih minulega stoletja je naravno barvo las prekrivalo le 7 odstotkov žensk.

13. Ženske za pranje, sušenje in oblikovanje pričeske porabijo eno uro in 53 minut na teden. Do svojega 65. leta za pričesko porabijo sedem mesecev.

14. Najpogosteje si lase umivajo Japonci. Kar 90 odstotkov si jih opere dvakrat dnevno. Prav tako si dvakrat na dan lase umiva 80 odstotkov Američanov. Le 25 Evropejcev pa si lase umije vsak dan.

15. Pri laseh se razlike med spoloma končajo. Iz las se namreč ne da določiti spola, saj sta struktura in rastni cikel las pri moških in ženskah identična.15. V viktorijanski dobi pa so lase, predvsem pokojnih, ki so jih imeli radi, uporabljali za izdelavo modnih dodatkov – za broške, obeske in vrvice žepnih ur. (TMG, vir: MadisonReed, SC)