maj 21, 2020

ČETRTEK in koronavirus v naših krajih

Dijaki umetniške gimnazije GCC bodo nocoj odprli virtualno razstavo Maske, skozi katero razmišljajo o aktualnem dogajanju in ga komentirajo. V Podčetrtku se bodo občinski svetniki sestali na daljavo, v ospredju bo turizem. Kaj še prinaša četrtek?

Nocoj bodo svojo razstavo Maske predstavili dijaki Gimnazije Celje - Center.(Foto: Pixabay)

SLOVENIJA - Zdravstveni delavci bodo od petka spet lahko šli v tujino. Vlada namreč z jutrišnjim dnem preklicuje odredbo, ki jo je ministrstvo sprejelo 12. marca. Ta je zdravstvenim delavcem in zdravstvenim sodelavcem med drugim omejevala gibanje na okuženih ali neposredno ogroženih območjih z novim koronavirusom. Prav tako bodo lahko ponovno koristili letni dopust, stavkali in se udeležili usposabljanj in izobraževanj v tujini.

VELENJE - V Gorenju, kjer so sredi epidemije novega koronavirusa napovedali zmanjšanje števila zaposlenih, so zdaj te načrte nekoliko omilili. Namesto aprila napovedanih 544 delavcev jih bo brez dela ostalo 327, so sporočili danes. Po sprejetju kriterijev za določitev presežnih delavcev, pri čemer sindikat ni želel sodelovati, so se s sindikatom dodatno dogovorili, da dela v katerikoli družbi Hisense Gorenja, kjer so ugotovljeni presežni delavci, ne moreta izgubiti oba zakonca ali zunajzakonska partnerja, prav tako na seznamu presežnih delavcev v nobeni od družb ne bo staršev samohranilcev.

SLOVENIJA - Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 909 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, nove okužbe ni bilo. Je pa umrl en bolnik s covidom-19, je sporočila vlada. V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 21 bolnikov s covidom-19, od tega trije na intenzivni negi. Dva bolnika so odpustili v domačo oskrbo. Skupaj je bilo doslej v Sloveniji potrjenih 1468 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 105 bolnikov.

CELJE - Potem ko je vlada ta teden ob ustrezni razdalji dovolila zbiranja do 50 ljudi na javnih krajih pa navodil za kulturne prireditve še ni. Nestrpno ukrepe za ponovni zagon dejavnosti med drugim zaskrbljeni čakajo v Gledališču Celje, saj z vsakim dnem izgubljajo del gledališke sezone, izpad prihodkov pa je vedno večji. Podrobneje pa TUKAJ.

CELJE - Na upravni enoti Celje pozivajo stranke, naj bodo pozorne na datume potekov svojih osebnih dokumentov in da pravočasno, vsaj nekaj dni pred potekom veljavnosti dokumentov in pred načrtovanim potovanjem v tujino, podajo vloge za izdajo dokumentov. Zaradi nevarnosti koronavirusa bo verjetno tudi vnaprej še nekaj časa deloval režim nadzorovanega, posamičnega vstopanja stran v uradne prostore upravne enote. Z ukrepi se želijo izogniti nepotrebnim daljšim čakalnim dobam in tesnejšim stikom strank ter posledično zmanjšati možnostI za prenos virusnih okužb.

DOBRNA - Lekarna Dobrna ima spremenjen delovni čas. Odprta je ob ponedeljkih od 12. do 18. ure ter od torka do petka od 8. do 14. ure.

MAKOLE Zobna ambulanta Makole je prejšnji teden znova začela s svojim delovanjem, vendar z novim načinom dela in naročanjem pacientov. Upoštevati je treba navodila ministrstva za zdravje. Vsi pacienti, ki želite obiskati zobozdravnika, se morate za termin najprej dogovoriti. Pišite na elektronsko pošto: zobozdravnik.makole@gmail.com ali pokličite po telefonu 02 80 30 569. Nenaročenih pacientov zaradi preprečevanja okužbe ne sprejemajo. Termini, ki so jih določili pred epidemijo, odpadejo. O nadomestnih terminih bodo paciente obvestili naknadno.

PODČETRTEK - Današnja redna seja občinskega sveta Občine Podčetrtek bo zaradi koronavirusa izvedena na daljavo. Svetniki bodo med drugim odločali o občinskem podrobnem načrtu za Turistično-rekreacijski center Vonarsko jezero, ki ga načrtujejo v Vonarju. Z odlokom o občinskem prostorskem načrtu je območje opredeljeno kot območje stavbnih zemljišč ter podrobnejšo namensko rabo površine za turizem, del pa kot površine za oddih, rekreacijo in šport.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V času epidemije koronavirusa so se številne dejavnosti preselile na splet, tudi dogodki, ki jih prirejajo knjižnice. Ker ti še vedno niso dovoljeni, Knjižnica Šmarje pri Jelšah to dopoldne pripravlja zeliščarske nasvete Špele Pogelšek. Na svojih družbenih omrežjih.

SLOVENIJA - Vlada je sinoči državnemu zboru posredovala predlog tretjega protikoronskega zakona. Glavna ukrepa sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in turistični boni za vse prebivalce Slovenije. Podrobneje o paketu pa TUKAJ.

CELJE – Dijaki likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center vsako leto maja pripravijo študijsko razstavo. Letošnja, že 16., zaradi trenutnih razmer poteka virtualno. Dijaki so razstavo naslovili Maske, v svojih delih pa razmišljajo o maskah v prihodnosti, pravi ravnatelj Gregor Deleja:



Tudi letošnja študijska razstava poteka v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje in Centrom sodobnih umetnosti Celje. Virtualno odprtje bo nocoj ob 19. uri na facebook, instagram in youtube profilu Gimnazije Celje – Center. Dijaki z razstavo, ki obravnava zelo aktualno tematiko, kot še pravi Deleja, ne le razmišljajo o svetu, temveč tudi skušajo soustvarjati realnost, ki jih obdaja.