april 2, 2020

Četrtek in koronavirus v naših krajih

Tudi današnji dan zaznamuje boj proti širjenju koronavirusa. Številka potrjeno okuženih se je povzpela še za 56, virus je ob tem zahteval že 16. smrtno žrtev. 12 novih okužb so v zadnjem dnevu potrdili v občini Šmarje pri Jelšah, številka se je zvišala tudi v Celju in Oplotnici.

Kaj prinaša četrtek? Tudi ta dan bo v znamenju novega koronavirusa. (Foto: Pixabay)

SLOVENIJA - Državni zbor je s 53 glasovi za in enim proti potrdil zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali bodo od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja. Lahko jih tudi še podaljšajo. Med drugim bo država podjetjem, ki bodo poslala zaposlene na čakanje, zanje poravnala nadomestila plač in tudi socialne prispevke. Za tiste zaposlene, ki delajo, bo plačala prispevke za pokojninsko zavarovanje. Določeni so krizni dodatek za nadpovprečno izpostavljene v času epidemije ter enkratna izplačila za samozaposlene, kmete, upokojence, študente in prejemnike socialne pomoči.

LAŠKO -
Občina Laško je skupaj s Civilno zaščito Laško že pred dnevi naročila zaščitne maske za občane. Zaradi omejenega števila mask, ki so jih prejeli, bodo, kot sporočajo, imeli prednost pri prejemu tisti občani, ki spadajo v rizično skupino zaradi kroničnih bolezni. Trenutno lahko ti občani dobijo maske na Rdečem križu Laško (041 736 166; rdeci.kriz.lasko@siol.net), v kolikor nimajo prevoza, jim jih bodo poslali po pošti. Ostali občani oz. gospodinjstva bodo zaščitne maske dobili po pošti na dom.

CELJSKO - Iz štaba Civilne zaščite za Zahodno Štajersko so sporočili, da v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah stanje ostaja nespremenjeno. Imajo nekaj novih obolelih, je pa razveseljiv podatek, da se zdravstveno stanje nekaterih okuženih izboljšuje. Iz Splošne bolnišnice Celje je bila nazaj v oskrbo šmarskega doma napotena ena oseba, ki se po zagotovilih stroke počuti dobro in bo nastanjena na oddelku za neokužene osebe. 

SLOVENIJA
- Po načrtih ministrstva za izobraževanje je začetek splošne in poklicne mature predviden za 30. maj, natančnejši datumi opravljanja posameznih predmetov pa še niso znani.

SAVINJSKA in PODRAVSKA REGIJA – V občini Šmarje pri Jelšah se je število potrjeno okuženih z novim koronavirusom v enem dnevu povzpelo za 12, s 100 na 112 oseb. Povišala se je tudi številka v občini Celje, s 13 na 15 potrjenih okužb. Dva nova primera so odkrili tudi v občini Oplotnica, kjer so zdaj 3 potrjene okužbe. Številke iz ostalih občin preverite TUKAJ.

SLOVENSKA BISTRICA - Iz občine sporočajo: "Občina Slovenska Bistrica je že pred razglasitvijo epidemije pristopila k nabavi ustrezne količine zaščitnih mask za potrebe sil zaščite in reševanja ter prostovoljcev, ki nudijo pomoč v okviru 24-urne dežurne pisarne. V tej pisarni že od začetka njenega delovanja poteka delitev pralnih mask ranljivim skupinam prebivalcev. V dogovoru s krajevnimi skupnostmi bomo vsaki krajevni skupnosti dostavili ustrezno količino pralnih zaščitnih mask, ki jih bodo razdelili ranljivim skupinam ljudi v krajevnih skupnostih."

SLOVENSKE KONJICE - Iz Občine Slovenske Konjice sporočajo, da se dnevno trudijo nabavljati ustrezno zaščitno opremo, kot so maske, rokavice in razkužila. Ob tem pravijo: "Od Uprave za zaščito in reševanje smo v dveh pošiljkah prejeli vsega 470 mask in 1300 rokavic. Nekaj zaščitne opreme (500 mask) smo prejeli tudi z donacijami, za kar se iskreno zahvaljujemo. Službam v občini pa smo vsega skupaj do danes razdelili že skoraj 2650 mask in 4300 rokavic in ostale zaščitne opreme, ki jo potrebujejo za varno delovanje v tem času. Naročenih imamo še dodatnih 5000 mask, ki jih pričakujemo v naslednjem tednu. Naša velika želja je, da bi maske lahko prejela vsa gospodinjstva v občini, vendar tega zaradi velikosti občine trenutno nismo zmožni zagotoviti. Občanke in občane prosimo za razumevanje. Takoj, ko se bo pojavila ta možnost, bomo zaščitne maske tudi poskušali zagotoviti čim širšemu krogu."

CELJE - Iz Celja sporočajo, da šola na daljavo poteka dobro, a da učenci pogrešajo pouk v šoli. Vodja Oddelka za družbene dejavnosti na Mestni občini Celje Polona Ocvirk pravi: 



SLOVENIJA
- V zadnjem dnevu so v Sloveniji po informacijah Vlade potrdili 56 novih okužb s Covid-19, ena oseba je umrla. Skupno število hospitaliziranih oseb je 112, 29 jih je na intenzivni negi. Od začetka epidemije je umrlo 16 oseb.

MARIBOR - Strokovni direktor UKC Maribor, izr. prof. dr. Matjaž Vogrin, prek Twitterja sporoča: "Doslej smo v domačo oskrbo izpustili že 19 bolnikov, ki so uspešno prestali zdravljenje po okužbi s Covid-19. Do tega trenutka v naši bolnišnici tudi še ne beležimo smrtne žrtve zaradi coronavirusne bolezni.«

CELJSKO -
 V Splošni bolnišnici Celje je bilo ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 10 pacientov, od tega so bile 3 osebe v enoti intenzivne terapije. Enega pacienta so odpustili v domačo oskrbo. Skupaj so v domačo oskrbo odpustili 5 bolnikov s COVID-19.

ROGAŠKA SLATINA, ŠMARJE PRI JELŠAH - V Medical centru Rogaška že od sredine marca izvajajo le dejavnosti v okviru javne zdravstvene mreže, vse ostale specialistične preglede in obravnave pacientov, med katerimi je bilo običajno veliko tujih gostov, pa so zaradi razglasitve epidemije s koronavirusom do nadaljnjega ustavili. Tako trenutno obravnavajo le paciente z napotnicami s stopnjama nujno ali zelo hitro. Ob tem so priskočili na pomoč Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah. "V soboto, 21. marca, smo prejeli telefonska klica direktorice občinske uprave Patricije Goručan in direktorice Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordane Drimel, ki sta nas seznanili s težko situacijo, v kateri so se v domu znašli zaradi primanjkovanja strokovnega kadra. Ob 15. uri je že potekal krizni sestanek, kjer smo se seznanili s podrobnostmi, zatem pa takoj oblikovali dve ekipi, ki se v 13-urnem delovniku v domu starejših občanov dnevno izmenjujeta. Tako smo za te potrebe prerazporedili 10 zaposlenih, med katerimi so srednje in diplomirane medicinske sestre, medicinski tehniki, diplomirani zdravstveniki in bolničarji, ki bodo v tej težki situaciji v času epidemije s koronavirusom pomagali pri obravnavah stanovalcev doma. Žal se je ena od oseb, ki pri tem sodeluje, že okužila s Covid-19," sporoča direktor Medical centra Rogaška Marko Lenček in vse prebivalce poziva, naj v tej krizni situaciji dosledno upoštevajo vse sprejete zaščitne ukrepe, da bi čim bolj učinkovito preprečili nadaljnjo širitev okužb s Covid-19.

SLOVENIJA, ROGAŠKA SLATINA
- V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije v času epidemije novega koronavirusa ne beležijo pogostejših odhodov oskrbovancev iz domov za starejše občane v domačo oskrbo. Opozarjajo pa, da se po takšni odločitvi starostniki zaradi omejevanja širjenja virusa do konca epidemije ne morejo več vrniti v dom. O tem smo se nekoliko podrobneje pogovarjali tudi z direktorico Pegazovega doma v Rogaški Slatini Kristino Kampuš, prisluhnite ji TUKAJ.


VRANSKO
- Podjetje Carglass bo v času epidemije novega koronavirusa brezplačno servisiralo vsa intervencijska vozila. Ob tem so takole zapisali: "V Carglassu ne moremo neposredno reševati življenj. Smo pa največji specialist za popravila in menjavo stekel  na vseh vrstah vozil in po svojih najboljših močeh bomo podprli tiste službe, ki jih v teh časih najbolj potrebujemo. Stekla na intervencijskih vozilih – reševalna, gasilska, policijska in vozila civilne zaščite – bomo do izboljšanja razmer in odprave ukrepov servisirali prednostno in brezplačno. Ob tej priložnosti vsem delavcem omenjenih služb izkazujemo poklon za vestno in predano delo."

CELJE - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes obiskal celjsko proizvodno podjetje Prevent & Deloza, ki je ob pojavu epidemije COVID-19 zagnalo lastno proizvodnjo zaščitnih mask. O te smo že pisali, preberite TUKAJ. "Zagotovitev zaščitnih sredstev iz domačih proizvodnih virov je zaradi trenutnih razmer na globalnem trgu, logistično okrnjenih poti in nezanesljivih dobav, izredno pomembno," so ob tem poudarili na ministrstvu. »Ne le, da podpiram, prav ponosen sem, da so obrtniške delavnice združile moči in izdelale proizvode, ki so v celoti razviti in izdelani v Sloveniji. Samo ta teden bomo Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje dobavili 270.000 zaščitnih mask, prihodnji teden pa najmanj 500.000. Naš cilj je domačo proizvodnjo vsak teden povečevati do te mere, da bomo lahko zaščitne maske zagotovili vsem humanitarnim delavcem, delavcem v proizvodnji in v trgovskih prodajalnah, ki so ta trenutek, poleg osebja v zdravstvu, najbolj izpostavljeni. Naš končni cilj je, da s pospešeno proizvodnjo domačih kapacitet omogočimo, da bodo zaščitne maske dostopne vsem državljanom. Zato pozivam vse tekstilne domače obrti, stopimo skupaj in postanimo samooskrbni,« je ob obisku povedal minister.

Foto: MGRT

OPLOTNICA - Pripadniki Civilne zaščite Občina Oplotnica, člani ekipe prve pomoči ter prostovoljci nudijo vsem občankam in občanom pomoč pri oskrbi s hrano, zdravili in higienskimi pripomočki. Vsak, ki bi želel pomagati, naj pokliče na številko 040 379 509. Tisti, ki potrebujete pomoč, pa pokličite na številko 041 206 999 ali pišite na borut.valencak@siol.net.

ROGAŠKA SLATINA - Občani v stiski lahko za različne vrste pomoči pokličejo na številko 041 372 298.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Seznam donatorjev, ki pomagajo domu upokojencev, zdravstvenemu domu in štabu civilne zaščite, je iz dneva v dan daljši. Iz šmarske občine sporočajo:
"V zadnjih dveh dneh smo na seznam donatorjev za dom upokojencev dodali naslednje:
- Ljubljanske mlekarne bodo donirale 500 jogurtov in 50 velikih smetan za kuhanje
- Celjske mlekarne bodo podarile mleko in mlečne izdelke v vrednosti 500 evrov
- Otroški vrtec Šmarje pri Jelšah je podaril jajca za pripravo obrokov
- hiša tiska in lepote - Tampex tisk & frizerski salon Pri Minki sta še dodatno donirala plašče za enkratno uporabo
- Mercator ustekleničene pollitrske plastenke vode.
Hrib Dobje je za dom upokojencev in zdravstveni dom podaril za 400 evrov prigrizkov in prehrambnih artiklov (suhe stročnice, suho sadje, čokoladice, energijske tablice ...).
Na sedežu štaba civilne zaščite smo prevzeli ozr. še skladiščimo:
- tablični računalnik, ki sta ga podarila Dejan Hribernik in Kaja Bicskey; namenili jo bomo osnovnošolcu za spremljanje pouka na daljavo
- 300 kirurških mask, ki jih je podarilo podjetje As System Šmarje pri Jelšah
- sto litrov Frupi sokov Vitala Mestinje
- 500 zaščitnih mask, donacija računovodstva Šarp iz Šmarja pri Jelšah.
Predali smo še računalnik družini z več otroki; donator ne želi biti imenovan."

SLOVENIJA, AVTRIJA - Na avstrijskih mejnih prehodih s Slovenijo so od danes v veljavi nove omejitve. K že doslej zaprtim mejnim prehodom so dodali še Holmec, Jurij, Šentilj magistrala ter Korensko sedlo. Nespremenjen režim ostaja na prehodih Karavanke, Šentilj avtocesta, železniška postaja, Gornja Radgona in Kuzma. Prehodi Trate, Radlje, Ljubelj so odprti med 5. in 21. uro ter Vič med 5. in 23 uro.

SLOVENIJA - Državni zbor bo danes sprejemal zakon za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa, s katerim namerava vlada priskočiti na pomoč državljanom in gospodarstvu. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, nekaj poudarkov najdete TUKAJ.

SLOVENIJAOdbor Državenga zbora za obrambo po sinočnji večurni razpravi ni podprl vladnega predloga podelitve izjemnih pooblastil vojski pri širšem varovanju državne meje. Za podporo bi bila potrebna dvotretjinska večina navzočih, predlog sklepa pa je ob navzočih 19 poslancih podprlo 11 članov.

SAVINJSKA, POSAVSKA, PODRAVSKA REGIJA - V savinjski regiji je po dosedanjih podatkih 163 potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom - največ v občini Šmarje pri Jelšah, kjer je že 100 potrjenih primerov. Kar 60 med njimi je med stanovalci tamkajšnjega doma upokojencev, po podatkih Štaba civilne zaščite za Zahodno Štajersko se jih pet zdravi v celjski bolnišnici. 15 okuženih je med zaposlenimi v domu. Sicer pa je po številu okuženih za Šmarjem v našem delu države občina Rogaška Slatina, kjer je potrjenih 25 primerov. Sledi Celje s 13 primeri. V Slovenski Bistrici je 9 okuženih, v Šentjurju 7, v Žalcu 4, v Bistrici ob Sotli pa 3. Občine Vojnik, Slovenske Konjice, Rogatec, Podčetrtek, Oplotnica, Majšperk, Kozje in Dobrna imajo potrjen po en primer okužbe. Celoten seznam občin najdete TUKAJ