april 9, 2020

ČETRTEK in koronavirus v naših krajih

Že vse od začetka epidemije novega koronavirusa vsakodnevno pozorno spremljamo dogajanje, predvsem v naših krajih, in vas o njem sproti obveščamo. Tudi danes. Klikni na novico.

Covid-19; kaj prinaša današnji četrtek? (Foto: Pixabay)

SLOVENIJA - Potrošniki, starejši od 65 let, bodo morali od jutri naprej ob vhodu v trgovino svojo starost dokazovati z osebno izkaznico ali drugo listino, s katero se dokazuje istovetnost oseb. Tako je na današnji dopisni seji sklenila vlada.

ŠMARJE PRI JELŠAH -
Po podatkih NIJZ se v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah v zadnjih 24 urah število okuženih ni povečalo, ena oseba je umrla. Dnevno prihaja na pomoč v dom upokojencev osebje iz zdravstvenih ustanov zahodnoštajerske regije ter pripadniki civilne zaščite. Danes je pomagalo 19 oseb. Skladno z akcijskim načrtom Splošne bolnišnice Celje za Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah, se izvaja dezinfekcija in prestavitev oskrbovancev. Pri tem pomagajo tudi poklicni gasilci.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 17 pacientov, od tega 7 oseb v enoti intenzivne terapije, dva bolnika so odpustili v domačo oskrbo.

CELJSKO - Tudi na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije v Celju pedagoški proces poteka preko spleta - poleg e-učilnice tudi po elektronski pošti, telefonu, s telekonferencami ter socialnimi omrežji. Tako so v stiku tudi študentje in njihovi mentorji ter referat. Prav tako na daljavo potekajo zagovori zaključnih del, preko telekonferenčnega orodja ZOOM. Kaj pa vpis za bodoče študente? "Zaradi epidemije ostajata odprta prijavna roka za vpis v univerzitetni študij Ekonomija v sodobni družbi in visokošolski strokovni študijski program Poslovanje v sodobni družbi in sicer do prenehanja razlogov zanje, vendar najdlje do 1. julija 2020, kar pomeni, da ostaja odprt 1. prijavni rok za dodiplomski študij za redni študij v Celju," sporočajo bodočim študentom.

Foto: MFDPŠ

SLOVENIJA - V Sloveniji je 1124 potrjenih okužb s koronavirusom. Včeraj so zaradi novega virusa umrli trije ljudje, skupaj je tako v Sloveniji zahteval 43 življenj. 108 ljudi se zdravi v bolnišnicah, intenzivno terapijo potrebuje 34 ljudi. Včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščenih 8 oseb, skupaj do zdaj 128. Med zdravstvenimi delavci je 208 okuženih, med zaposlenimi v domovih starejših 72. Okuženih je 225 stanovalcev domov za starejše.

ŠENTJUR - Občina Šentjur je zaradi velikega povpraševanja podaljšala rok za naročilo mask za gospodinjstva – prijave se preko telefona zbirajo še danes do 14. ure, nato pa ponovno od torka, 14. aprila, do četrtka, 16. aprila, oziroma do porabe zalog. Podrobnosti so zbrane TUKAJ. Ob tem pa na občini dodajajo še, da zaradi številnih kršitev v minulih dneh ponovno pozivajo, da upoštevate veliko požarno ogroženost in prepoved kurjenja v naravi. Več o tem pa TUKAJ. "Naj bodo prazniki tokrat prazniki za vse, brez kurjenja, brez požarov in brez intervencij," nagovarja civilna zaščita.

LAŠKO - Festival Pivo in cvetje Laško je prestavljen na naslednje leto. Letošnje načrte je organizatorju STIK Laško, pokrovitelju festivala občini Laško in generalnemu sponzorju Pivovarni Laško Union, prekrižala globalna pandemija koronavirusa. 56. izvedba festivala je bila prvotno načrtovana med 9. in 12. julijem.

SLOVENIJA - Tudi te dni je vsem v stiski na voljo pomoč v svetovalnicah na Zaupnem telefonu Samarijan in Sopotnik na številki 116 123. Prav tako ostaja odprta linija TOM telefona za otroke in mladostnike na številki 116 111. Svetovalci tako pri mladostnikih kot tistih, ki se znajdejo v duševnih stiskah, posebno pozornost namenjajo pomoči pri soočanju s spremembami, ki so jih prinesli ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa.

ROGAŠKA SLATINA - Vsi kontakti za pomoč v občini Rogaška Slatina so zbrani TUKAJ. Kontakt zdravstvenega doma, ČvekiFONa - klepetalnika za starejše, številka, na kateri nudijo psihološko pomoč in kontakt civilne zaščite. Pa tudi, kaj storiti in kam se obrniti v primeru nasilja v družini.

ŠENTJUR - Javno komunalno podjetje Šentjur obvešča vse porabnike pitne vode z javnega vodovoda na področju naselja Jakob in Vodruž, da bo zaradi okvare na javnem vodovodnem sistemu motena dobava pitne vode danes, 9. aprila, od 7. do 15. ure.

OPLOTNICA
- Občina in štab civilne zaščite sta zagotovila še večjo število zaščitnih mask, kot je bilo predvideno. Tako bo danes s pomočjo pošte v vsa gospodinjstva razposlanih 4800 zaščitnih mask. 

ZREČE - Iz občine Zreče sporočajo: "Na podlagi poziva pristojnega ministrstva in v dogovoru s koncesionarjem Saubermacher je župan Občine Zreče  preklical Odredbo o omejitvi odlaganja odpadkov v zbirnem centru v Zrečah. Zbirni center Zreče bo od sobote, 11. 4. 2020, odprt v skladu s poletnim obratovalnim časom, to je:
- v sredo med 10:00 in 18:00 uro in
- v soboto med 8:00 in 13:00 uro.
V štabu CZ Občine Zreče bomo zagotovili 2 osebi (do preklica izrednih razmer) z namenom, da zagotovimo spoštovanje vseh sprejetih ukrepov. Dovolili bomo posamični vstop v zbirni center, ljudje, ki čakajo na vstop, morajo upoštevati predpisano varnostno razdaljo, vse osebe morajo imeti lastno zaščitno opremo (maske, rokavice)."

SLOVENIJA - V četrtek vstopamo z 1091 potrjenimi okužbami z novim koronavirusom. Doslej je umrlo 40 ljudi. Število okuženih po posameznih občinah najdete TUKAJ.