april 23, 2020

ČETRTEK in koronavirus v naših krajih

Še en dan je, ki ga zaznamuje boj z epidemijo novega koronavirusa. Včeraj je bilo v Sloveniji ob 1268 testiranjih potrjenih 13 novih okužb z novim koronavirusom, novih smrtnih žrtev pa ni bilo. Je pa danes tudi svetovni dan knjige, ki ga bodo v marsikateri knjižnici praznovali virtualno.

Do včerajšnjega dne so v Sloveniji opravili 44.435 testov na covid-19. (Foto: Pixabay)

ŠMARJE PRI JELŠAH - Veterinarska postaja Šmarje pri Jelšah obvešča: "Ker smo zaradi omejitev v času epidemije prenehali z opravljanjem posegov, vas obveščamo, da do 15. maja opravljamo kastracije in sterilizacije mačk po znižani ceni." Akcija bo v postajah v Šmarju pri Jelšah, Rogaški Slatini, Šentjurju in Kozjem.  

CELJE - Nadaljnje rahljanje vladnih ukrepov prinaša postopno večanje ponudbe tudi v Citycentru Celje. Odslej bosta ponovno del stalne ponudbe BIO in kmečka tržnica, in sicer prva vsak četrtek ter slednja ob petkih - obe med 8.in 16. uro. Po prvomajskih praznikih prihaja v veljavo dodatno rahljanje vladnih ukrepov, ponovno bodo dostopne nekatere storitvene dejavnosti. Tako ponovno odprtje napoveduje frizerski salon DOK, sledili bosta cvetličarna Gardenia in Manikira. Trenutno v Citycentru Celje poslujejo: Megamarket Interspar z možnostjo spletnega naročanja z osebnim prevzemom, Lekarna, Drogerija Mueller, DM – drogerie markt, Premium Pet, Biotopic, Pizza Špica, Gala Šik ter poslovalnice Telekom, A1, Sgermobil in T2. Hervis pa svojo ponudbo za kolesarjenje od danes naprej predstavlja na osrednjem prostoru nakupovalnega središča.

ROGAŠKA SLATINA
- Steklarna Rogaška je v času epidemije koronavirusa svojo proizvodnjo močno zmanjšala. Tako bo še do konca prvomajskih praznikov. Preverili smo tudi, ali so seznami presežnih delavcev že pripravljeni – steklarna je zmanjšanje zaposlenih za 200 ljudi napovedala v začetku leta. Podrobnosti preberite TUKAJ.


CELJSKA REGIJA
- V Splošni bolnišnici Celje je bilo ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 11 pacientov, od tega 4 osebe v enoti intenzivne terapije. Dva pacienta so odpustili v domačo oskrbo.


SAVINJSKA DOLINA
Hmeljarjem, ki imajo te dni veliko težav z zagotavljanjem delovne sile, saj tujih sezonskih delavcev zaradi epidemije koronavirusa ne bo, so na pomoč priskočili slovenski športniki. V akciji Pivovarne Laško Union bo danes in jutri na kmetijah v Savinjski dolini pomagalo več kot 40 športnikov, med njimi iz Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško, Nogometnega kluba Maribor in Košarkaškega kluba Zlatorog, pridružujejo se tudi biatlonci in smučarski skakalci z Jakovom Fakom in Petrom Prevcem na čelu. Takole so se fotografu nastavili celjski rokometaši.

Foto: RK CPL

CELJSKA REGIJA - V Splošni bolnišnici Celje so pripravili videoprikaz načina obravnave nenujnih pacientov v Splošni bolnišnici Celje, ki so ga začeli ta teden.



VELENJE
- V skupini Hisens Europe, ki je lastnik Gorenja, so se odzvali na napovedano množično odpuščanje v velenjski družbi. Podrobnosti preberite TUKAJ.


CELJSKO
- Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da so se na Facebooku, po poškodbah motoristov prejšnji konec tedna, pojavili pozivi posameznikov k darovanju krvi v Transfuzijskem centru SBC in sicer po darovanju krvi krvne skupine 0, RH negativne. V bolnišnici poudarjajo, da ti pozivi niso bili spodbujeni z njihove strani, saj ima Transfuzijski center za takšne primere pripravljene protokole, ki jih izvede skupaj z območnimi združenji Rdečega križa. Zaradi epidemiološke situacije deluje v posebnih pogojih, saj mora, tako kot ostale dejavnosti v bolnišnici, paziti na nevarnosti prenosa okužbe z novim koronavirusom. Pravijo, da v tem obdobju še tesneje sodelujejo s svojimi stalnimi krvodajalci ter z območnimi združenji Rdečega križa. V primeru, da bi potrebe presegle možnosti nadomeščanj z njihovo pomočjo, pa se bodoo z objavami v medijih in na Facebook strani sami obrnili na potencialne krvodajalce.


SLOVENIJA
- Včeraj je bilo v Sloveniji ob 1268 testiranjih potrjenih 13 novih okužb z novim koronavirusom, novih smrtnih žrtev pa ni bilo. Hospitaliziranih je bilo 80 oseb, od teh jih je 23 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi. Skupno je v Sloveniji do zdaj 1366 potrjenih okužb s covid-19, umrlo je 79 bolnikov.
V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana je danes na zdravljenju 33 bolnikov s covidom-19, v mariborskem kliničnem centru 28, v Splošni bolnišnici Celje 11 in devet v Univerzitetni kliniki Golnik. Medtem so v nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa odvzeli 442 vzorcev, od 3000 povabljenih je vabilo do zdaj sprejelo 1173 oseb.



CELJE
- Svetovni dan knjige je. Kljub zaprtim vratom, ga bodo praznovali tudi v Osrednji knjižnici Celje, vabijo, da se jim pridružite. Kako in kdaj, pa preveri TUKAJ.

KOZJANSKI PARK
- Včeraj smo obeležili svetovni dan Zemlje, 50. po vrsti. Nanj kljub epidemiji koronavirusa in drugačnim razmeram niso pozabili niti v Kozjanskem parku. Na praznovanje, kot so sporočili, so se začeli pripravljati že v marcu z razpisom literarnega natečaja za osnovnošolce, ki so ga sklenili prav na svetovni dan zemlje. Učence so povabili k risanju okoljskih zgodb, na podstrešju gradu Podsreda pa so pripravili razstavo fotografij Fotografskega natečaja Kozjansko 2019, kjer je prikazana narava tega zavarovanega območja. Zaenkrat si razstavo lahko ogledate virtualno. Iz Kozjanskega parka pa sporočili, da si jo boste lahko takoj, ko bodo razmere dopuščale, tudi v živo. Takrat bodo na ogled tudi risbice osnovnošolcev.


PODČETRTEK, LAŠKO, DOBRNA, ROGAŠKA SLATINA - 
Pandemija koronavirusa bo močno prizadela turizem. Po oceni Slovenske turistične organizacije bo upad povpraševanja med 60- in 70-odstoten, če se ukrepi v regiji začnejo sproščati z junijem, sicer pa še večji. Kako se soočajo z epidemijo, smo mi preverili v Termah Olimia, Thermani Laško, Termah Dobrna ter v butičnem hotelu Atlantida Rogaška in Medical centru Rogaška. Podrobnosti najdete TUKA

VELENJE - V Gorenju bodo danes podrobneje predstavili načrte glede zmanjšanja števila zaposlenih. Po poročanju TV Slovenija naj bi brez dela ostalo 700 zaposlenih v proizvodnji v Velenju in 300 v družbi Hisense Europe. Hisense naj bi tako do konca leta samo v Sloveniji odpustil 1000 delavcev. Razlog so slabi ekonomski rezultati, proizvodnja stoji že tri tedne, tudi danes še ni povsem operativna.

ŠENTJUR - Po Šentjurju se bo z Zgornjega trga razlegala glasba, v počastitev zavetnika Svetega Jurija. Tudi tebe pozivajo, da med 10. in 11. uro glasno zapoješ z njimi. Organizatorji pravijo: "Tokrat pojemo od doma. Pojemo v avtu, iz bolnišnične postelje, sprehoda, na delovnih mestih oziroma kjerkoli smo v danem trenutku. Zapojte v mislih ali na glas, kolikor vam v danem trenutku omogoča delovno mesto. Vsi zapojemo slovensko himno ter pesem Lipa zelenela je, ostalo je po vašem izboru."

CELJE, MARIBOR - Vrata danes znova odpirata McDrive točki McDonald'sa v Celju na Mariborski in Petrol v Mariboru.

SLOVENIJA, AVSTRIJA - Avstrijski varnostni organi so ob polnoči ponovno odprli mejni prehod Svečina – Berghausen, ki je odprt vsak dan med 5. in 21. uro. Ponovno je odprt tudi (stari) mejni prehod Šentilj (magistrala) - Spielfeld (Bundesstrasse), ki je odprt 24 ur na dan.

SLOVENIJA - V četrtek vstopamo s številko 1353 potrjenih okužb. Podatke iz posameznih občin najdete TUKAJ.