julij 13, 2017

Četrto leto prijateljstva Laškega in Novigrada

Laščani in Novigrajčani bodo svoja kraja tudi to poletje povezali s Slovensko nočjo. Na dogodku, ki ga gosti hrvaški Novigrad, tamkajšnjim prebivalcem in letovalcem predstavili Laško kot turistično destinacijo.

Župana Novigrada in Laškega upata na nadaljevanje sodelovanja in dolgih odnosov med mestoma.

Tretjina gostov v Novigradu Slovencev
V Novigradu od 1.200.000 nočitev, ki jih letno zabeležijo, kar tretjino predstavljajo slovenski turisti. Zato ni presenetljivo, da ta istrski kraj že vrsto let dobro sodeluje z več slovenskimi mesti, tudi z Laškim. Skupaj predzadnjo julijsko soboto v Novigradu pripravljajo četrto Slovensko noč. "Tako se želimo zahvaliti vsem, predvsem pa Slovencem, da prihajajo na našo obalo, da so bili naši zvesti gostje tudi med vojno ter to ostajajo tudi danes," je o prireditvi povedal Novigrajski župan Anteo Milos.

Povezovanje ljudi, ki sooblikujejo dogajanje v svojem kraju
Na Slovenski noči bodo obiskovalcem ponudili zabavni in kulturni program, ki ga bodo dopolnili s kulinarično ponudbo značilnih jedi obeh krajev. Dan bodo začeli godbeniki laške Godbe na pihala, ki jih bodo spremljale mažorete. Glavnina dogajanja pa bo sledila zvečer, ko se bodo srečali predstavniki Novigrada in Laškega ter odprli likovno razstavo umetnikov obeh prijateljskih mest. Nekaj del novigrajskih slikarjev na temo cvetja so že razstavili tudi v laškem Kulturnem centru, razstavo so odprli nekaj ur pred začetkom festivalom Pivo in cvetje. Ker pa je namen Slovenske noči tudi druženje prebivalcev obeh krajev ter članov tamkajšnjih društev, bodo večer zaključili z zabavo ob glasbi.

Predstavniki obeh mest upajo, da se bo tradicija medsebojnega druženja in sodelovanja še dopolnjevala in širila na najrazličnejša področja, morda nekoč priredijo tudi Hrvaško noč v Laškem. (TMG)

Galerija slik