december 20, 2018

Skozi naselje tudi do 100 kilometrov na uro

Medobčinski inšpektorat in redarstvo na območju občin Celje, Laško, Štore in Žalec je imel letos precej dela na področju nadzora prometa. Sodelavci inšpektorata so v vseh štirih občinah izmerili skoraj 3.000 prekoračitev hitrosti ter podali ustrezne ukrepe in globe.

S prehitro vožnjo ne ogrožate le sebe, pač pa tudi ostale udeležence v prometu. (Foto: Generalna policijska uprava)

Najpogosteje le malo nad omejitvijo
V okviru inšpektorata delujeta dve notranji organizacijski enoti, Služba za inšpekcijski nadzor in Služba za občinsko redarstvo. Meritve hitrosti so redarji opravljali predvsem v bližini šol in vrtcev ter v strnjenih naseljih, kjer je veliko pešcev in kolesarjev ter zato tudi več nevarnih situacij. Kot so nam sporočili, so do 1. decembra ugotovili 2.920 prekoračitev hitrosti. Največ voznikov, dobrih 1.500, je hitrost v naselju prekoračilo za 10 km/h ali manj, v 24 primerih pa so vozniki v naselju hitrost prekoračili za več kot 30 km/h. „Najvišja izmerjena hitrost v naselju je bila 100 km/h,“ so ob tem poudarili in dodali, da so prehitrim voznikom poleg kazenskih točk izrekli tudi globe. Skupaj jih je bilo nekaj več kot 1.200.

Kršitve tudi pri parkiranju
V pristojnosti občinskih redarjev je tudi reden nadzor nad parkiranjem ter plačevanjem parkirnine. Na tem področju so v štirih občinah našteli 6.381 kršitev. Kršitelje je doletela globa, kjer so avtomobili ogrožali druge udeležence v prometu, so avtomobile odpeljali s specializiranim vozilom. "Preko celega leta so se izvajale tudi aktivnosti in nadzor na področju zapuščenih vozil. Takih vozil so v Mestni občini Celje odstranili 69,“ so še sporočili iz Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Celje, Laško, Štore in Žalec. (AD)