april 28, 2020

Celjana, osumljena vsaj 17 ropov, sta v priporu

Sredi januarja so policisti celjske policijske uprave prijeli dva Celjana, ki sta oropala bencinski servis na Ljubljanski cesti v Celju. Nadaljnja preiskava ju je povezala še z več podobnimi ropi, sumijo ju najmanj sedemnajstih.

Policija je nepridipravoma stopila na prste. (Foto: Štajerski val)

Po ropu na Ljubljanski cesti so policisti prijeli Celjana, stara 29 in 41 let. Poleg suma, da sta izvedla še vsaj štiri rope, med njimi ropa pošt na Vranskem in na Teharju ter rop bencinskega servisa v Šempetru, so ju s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, ki jima je odredil pripor. »Z nadaljnjim zbiranjem obvestil smo ju ovadili še za 12 ropov. Preiskavo enega, in sicer ropa bencinskega servisa v Celju, z dne 30. 8. 2018, smo odstopili Specializiranemu državnemu tožilstvu,« so danes sporočili iz Policijske uprave Celje, kjer naštevajo, da ju sumijo več ropov v Celju, Mariboru, Štorah, Dramljah, Velenju, pa tudi Ljubljani.

Povzročila hude duševne stiske
»Zbrana obvestila kažejo, da sta se osumljena na storitve ropov izjemno dobro pripravila, si večkrat podrobno ogledala posamezne lokacije, pri izvršitvi ropov sta imela vloge temeljito razdeljene. Večino ropov sta izvršila tik pred zaprtjem ali v času zapiranja. Od konca avgusta 2018 do januarja 2020 sta na brezkompromisen način in z uporabo groženj storila najmanj 17 ropov bencinskih servisov, pošt in v enem primeru gostinskega lokala. Z ropi sta si pridobila več kot 150.000 evrov premoženjske koristi,«
ob tem razlagajo v PU Celje in dodajajo, da je več oškodovank in oškodovancev zaradi uporabe sile in groženj ob ropih doživelo hude strahove, mnogi so zaradi načina storitve ropov iskali zdravniško ali psihološko pomoč, koristili bolniški stalež, nekateri pa so celo prenehali opravljati svoje delo. Osumljenca sta še naprej v priporu, ob tem nadaljujejo preiskavo, ali sta morebiti povezani še s katerimi kaznivimi dejanji. (AD)