januar 30, 2023

Celje praznuje 700 let od prve omembe

Danes mineva 700 let od prve pisne omembe Celja. Dogodek datira v čas nasledstvenih peripetij za ozemlja takratnih Vovberžanov, ravno 30. januarja 1323 pa je bila podpisana listina s prvo omembo.

Ena najstarejših barvnih upodobitev Celja (hrani Pokrajinski muzej Celje)

Celje je sicer še mnogo starejše, raziskovalci prvo naselbino datirajo nekaj stoletij pred našim štetjem. Pomemben pečat v mestu so pustili tudi Rimljani, ključni trenutki zgodovine pa so se v Celju dogajali za časa srednjega veka. Kot pravi višji kustos s Pokrajinskega muzeja Celje mag. Damir Žerič, je bilo Celje takrat še precej manjše naselje kot danes:

V 12. in 13. stoletju je bilo Celje v rokah rodbine Vovbržanov. Po smrti zadnjega predstavnika tega rodu, Hermana Vovbrškega, se je za njihovo dediščino vnelo več kandidatov. Med drugim tudi Friderik Žovnšeki, ki je dobil polovico celjskega naselja, druga polovica pa je pripadla Hermanovi vdovi Elizabeti in Ulriku Pfanberškemu. Slednja sta podpisala pomembno listino, v kateri je prvič omenjeno tudi Celje:

V njem danes deluje tudi Pokrajinski muzej Celje. Naselje mestne pravice prejme 11. aprila 1451, ko današnja Mestna občina Celje obeležuje tudi svoj praznik. Originalno listino, podpisano 30. januarja 1323, v kateri je Celje omenjeno prvič, si lahko ogledate na spodnji fotografiji. (ViP)

Originalna listina s prvo pisno omembo Celja. (Hrani Avstrijski državni arhiv)