julij 29, 2022

Danilo Matuš PGD Šentjur: Iz prve roke o katastrofi na Krasu

Kaže, da se je Kras, vsaj za zdaj, rešil ognjenega pekla. Ta teden je v masovni gasilski intervenciji pri največjem požaru v zgodovini Slovenije sodelovalo tudi 12 operativnih gasilcev, članov PGD Šentjur. O izkušnji smo se pogovarjali s poveljnikom Danilom Matušem.

Gasilci PGD Šentjur, ki so se na Krasu borili z ognjenimi zublji. (Foto: PGD Šentjur)

15. julija, pred natanko dvema tednoma, je zagorelo na Krasu, zaradi suše, visokih temperatur, suhega in gostega rastlinja ter burje, je ogenj kmalu prerasel v doslej navečji požar v zgodovini Slovenije. V intervenciji, ki je združila gasilce iz praktično cele države, je sodelovala tudi ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Šentjur, z 12 operativnimi gasilci in dvema voziloma. Tja so se odpravili v nedeljo, ostali 24 ur in na območju požara opravili dve izmeni, dnevno in nočno. Poveljnik Danilo Matuš pravi, da je intervencija s strani pristojnih zelo dobro organizirana in vodena. O tem, kako je videti tako ogromno pogorišče pa pravi:

Pogled na uničeno naravo te pretrese, pri čemer Matuš dodaja:



Šentjurski gasilci so pomagali tudi helikopterski ekipi pri zajemanju vode za gašenje požara.

Šentjurski gasilci so bili z 12 člani in dvema voziloma del konvoja okoli 75 vozil in približno 200 gasilcev, ki je na Kras odpotoval iz celjske regije. Med tem, ko smo se tudi v naših krajih v preteklih dneh spopadali z vročinskim valom in temperaturami nad 35 stopinj, je zagotovo marsikdo pomislil, kako se počutijo gasilci, ki so se ob teh okoliščinah v polni gasilski zaščitni opremi borili z ognjem in dimom. Matuš občutke opisuje takole:



Poveljnik PGD Šentjur Danilo Matuš med gasilsko vajo lansko jesen. (Foto: PGD Šentjur)

Po vsej državi je še vedno razglašena požarna ogroženost naravnega okolja, v zahodnem delu države zelo visoka, v našem delu države pa je stopnja ogroženosti velika. Matuš pri tem pravi:

Gasiti tako velik požar, kot je ta na Krasu, je kljub izkušnjam, kot pravi Matuš, nepredstavljivo. Zato vse res poziva, da so previdni in da dosledno upoštevajo prepoved vsakršnega kurjenja ali odmetavanja gorečih predmetov ali snovi v naravi. Kako je gašenje največjega požara v zgodovini naše države izgledalo skozi objektiv kamere, si poglejte v spodnjem videu (avtor: Matic Grmek) (NS)