september 15, 2022

Zaposleni na celjski in vojniški občini prejemali podkupnine

Celjski kriminalisti predstavili podrobnosti kriminalistične preiskave, povezane s korupcijo pri javnih naročilih za gradbene projekte v dveh občinah na Celjskem. Zaradi suma storitve 22 kaznivih dejanj so na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 14 fizičnih in šest pravnih oseb. Štirje ovadeni so javni uslužbenci, zaposleni v občinah Celje in Vojnik.

Podrobnosti kriminalistične preiskave, ki se je leta 2019 začela na podlagi več prijav, sta predstavila vodja oddelka za gospodarski kriminal Ervin Stojnšek in Damijan Knavs, višji kriminalist v Oddelku za korupcijo v Sektorju za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Celje. (Foto: Radio Štajerski val)

Štirje javni uslužbenci naj bi od leta 2015 dalje zlorabljali svoj položaj s tem, ko so v postopkih javnih naročil zahtevali oz. sprejemali podkupnine in na različne načine favorizirali ponudnike gradbenih storitev. Vodja oddelka za gospodarski kriminal na Policijski upravi Celje Ervin Stojnšek:

Preiskava se je začela leta 2019, pri tem pa so policisti pri zbiranju dokazov poleg klasičnih preiskovalnih metod uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Ugotovili so, da so bili podkupljivi javni uslužbenci precej iznajdljivi. Med načini korupcije Stojnšek izpostavlja prirejanje javne razpise, pa tudi:

Kriminalisti ocenjujejo, da so osumljenci z omenjenimi korupcijskimi dejanji povzročili veliko premoženjsko škodo, tako občinskim proračunom kot tudi državnemu. je pa natančno škodo težko podati, saj je z dejanji nastajala škoda tudi posredno, ko se je dvigala realna vrednost za opravljanje gradbenih storitev.

Število obravnavanih korupcijskih kaznivih dejanj v lanskem letu je bilo nad desetletnim povprečjem, ki je pri 130. Kot je pojasnil Damijan Knavs, višji kriminalist v Oddelku za korupcijo v Sektorju za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Celje, je policija lani vložila kazenske ovadbe in poročila v njihovo dopolnitev za 178 kaznivih dejanj korupcijske kriminalitete. V zadnjih petih letih so med korupcijskimi kaznivimi dejanji prevladovala kazniva dejanja zoper uradno dolžnost in javna pooblastila. „V letošnjem letu je policija do sedaj na področju odkrivanja in preiskovanja korupcijskih kaznivih dejanj obravnavala in na državna tožilstva poslala kazenske ovadbe za 67 korupcijskih kaznivih dejanj, za katere so bile osumljene 104 fizične osebe. V teku pa je še vedno več drugih predkazenskih postopkov za različna korupcijska kazniva dejanja, ki jih policisti obravnavajo,“ je še pojasnil (NS)