april 15, 2021

Goljufali so spletne prodajalce

Policisti Policijske uprave Celje so v tem tednu prijeli pet moških z območja Kočevja, ovadili so jih zaradi suma goljufij in ropa na območju Žalca, Velenja in Raven na Koroškem. Pridobili naj bi 60 tisoč evrov protipravne koristi.

»Peterica je bila pri goljufijah izjemno pretkana, premišljena, vsiljiva in drzna, trije od njih, ki, so osumljeni ropa, so bili tudi nasilni,« sporočajo iz Policijske uprave Celje. Razlagajo, da so osumljeni moški, stari od 23 do 46 let, na območju policijskih postaj Žalec in Velenje ogoljufali dva občana, ki sta preko spletnih strani prodajala vrednejša kmetijska stroja. »Na območju Žalca je občan prodajal kmetijski stroj po ceni 30.000 evrov. Trojica goljufov iz omenjene združbe ga je prepričala, naj jim zaradi lažje izvedbe posla fizično izroči 20.000 evrov, oni pa mu bodo na njegov transakcijski račun nakazali 65.000 evrov – torej prodajno vrednost stroja, vračilo 20.000 evrov ter še 15.000 evrov nagrade za pomoč pri načinu sklenitve posla. Občan jim je po podpisani kupoprodajni pogodbi 20.000 evrov izročil, ostali del posla ni bil nikoli sproveden,« opisujejo.

Podoben primer je bil tudi na območju Velenja, pri čemer pa so osumljenci prodajalca ogoljufali za 30.000 evrov. Na območju Policijske postaje Ravne na Koroškem so prav tako poskušali ogoljufati prodajalca, a za 10 tisoč evrov. »Ker je prodajalec vztrajal, naj mu, preden jim izroči 10.000 evrov gotovine, pokažejo potrdilo, da so mu nakazali celoten znesek, so ga napadli in mu denar ukradli. Hkrati so mu zagrozili, da se bodo v primeru obveščanja policije maščevali njegovim domačim,« sporočajo iz policije.

Preiskovalni sodnik je zoper dva moška že odredil pripor, še dva sta trenutno v sodnem pridržanju. Policija še sporoča, da je bila večina osumljenih v preteklosti že obsojena zaradi kaznivih dejanj izsiljevanja, ropov, nasilništva, groženj, tatvin, goljufij in drugih kaznivih dejanj.

Ker obstaja sum, da so na podoben način oškodovali še več ljudi, pozivajo tudi morebitne ostale oškodovance, da jih o tem obvestijo. (AD)