januar 29, 2023

10 inovativnih živil - ste katerega že kupili?

Sodobni čas postavlja pred proizvajalce živil posebne izzive. Izziv je zadovoljiti potrošnike in ponuditi kakovostne izdelke. V Sloveniji smo lahko veseli, da jih imamo veliko. Deset so jih nagradili z nazivom "naj inovativno živilo". 

To so najbolj inovativna živila leta 2023. (Foto: Inštitut za nutricionistiko )

Inštitut za nutricionistiko je ta teden razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje - Dober tek Slovenija, podpira pa ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na razpisu so ocenjevali 79 predlogov in med njimi izbrali najboljša živila v posameznih kategorijah. 

"Sodobni čas postavlja pred proizvajalce živil posebne izzive, kot so visoka pričakovanja potrošnikov, močna mednarodna konkurenca, trenutno pa tudi aktualna dogajanja, povezana z obvladovanjem in posledicami pandemije in vojne. Raziskave kažejo, da se v tem času spreminjajo navade potrošnikov in njihov odnos do hrane. Nakupovanje hrane je postalo bolj načrtno, hkrati pa se povečuje zanimanje za lokalno pridelano hrano, kar se na trgu odraža s še bolj raznoliko ponudbo v Sloveniji proizvedenih kakovostnih živil. Povečanje ponudbe je tudi rezultat prizadevanj deležnikov za krepitev in vzpostavitev novih povezav med lokalnimi dobavitelji z živilsko industrijo in trgovskimi verigami. Ob tem je potrebno posebej izpostaviti, da potrošniki poleg kakovosti, cenovne konkurenčnosti in lokalnega porekla surovin od proizvajalcev pričakujejo tudi inovativen razvoj v smeri izboljševanja sestave in okusa živil," pravijo na Inštitutu za nutricionistiko, a ob tem dodajajo, da informacije o izdelkih, ki so inovativni in lahko imajo najrazličnejše prednosti, pogosto ne pridejo do potrošnikov. "Proizvajalci pogosto namreč nimajo zadostnih oglaševalskih sredstev, da bi prednosti takšnih živil uspešno predstavili potrošnikom ter da bi obseg prodaje omogočil rentabilnost proizvodnje. Da bi potrošnikom predstavili izstopajoča inovativna živila ter podprli inovativnost slovenske živilske industrije, je Inštitut za nutricionistiko že deveto leto zapored razglasil najbolj inovativna slovenska živila," razlagajo.

Katera živila so najbolj inovativna, izveste v pogovoru Katje Žolgar z raziskovalko, doc. dr. Anito Kušar. Podrobneje sta tudi spregovorili o pomenu takšnega izbora ter o odnosi Slovencev do hrane. Prisluhnete jima lahko v spoednjm posnetku.