oktober 23, 2019

Kaj je počela Štajerska varda na Donački gori?

Ob slovensko-hrvaški meji so v soboto opazili člane skupine Štajerska varda. Preverjali so ograje ob meji, patruljirali po gozdovih in nadzirali morebitne nelegalne prehode meje. Med drugim so se povzpeli na Donačko goro. Njihove aktivnosti je preverila policija, ki ni zaznala kaznivega dejanja.

Štajerska varda je na FB objavila to fotografijo z Donačke gore.

Aktivnosti poimenovali Operacija južna zapora
»Pravkar se je začela Operacija južna zapora. Naše mobilne skupine bodo cel dan prisotne ob celotni južni meji Dežele Štajerske, kjer bodo spremljale dogajanje ob meji,«
je v soboto zjutraj na Facebooku zapisala Štajerska varda, ki jo vodi Andrej Šiško. Člane v oblačilih z vojaškim vzorcem ter z daljnogledi v rokah je bilo med drugim opaziti na cestah in v gozdovih na Bizeljskem, v Imenem, v Rogatcu in okolici ter na Ptuju. Na Twitterju je bilo videti zaskrbljujoče zapise. »Občani smo zaskrbljeni, na uniformah ni oznak slovenske vojske. Gre za teroriste?,« je na primer zapisal občan Rogatca in dodal fotografijo več oseb ob avtomobilih z logotipom Štajerske varde.

Prekrškov in kaznivih dejanj ni bilo 
Pripadnike Štajerske varde je na terenu preverjala policija, ki je že večkrat poudarila, da ustanavljanju tovrstnih skupin nasprotuje. Kot so nam danes sporočili iz Policijske uprave Celje, so policisti v soboto na Donački gori preverjali identiteto 10 pripadnikov Štajerske varde. »Znakov prekrška ali kaznivega dejanja nismo zaznali,« so nam povedali in dodali: »Policisti v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili spremljamo tovrstne aktivnosti in bomo v primeru ravnanj, ki bodo v nasprotju z zakonodajo, tudi izvedli ustrezne zakonske ukrepe zoper tovrstne samoorganizirane skupine.« (AD)