januar 31, 2023

Lekarne: vedno več je dela, farmacevtov pa premalo

Ministrstvo pozivajo, naj jim prisluhne

Lekarniška zbornica Slovenije opozarja na težave, s katerimi se soočajo v lekarnah. Največja je pomanjkanje kadra, opozarjajo pa tudi na opravljanje vse več storitev, ki pa niso nikjer zabeležene in tudi ne ovrednotene.

V lekarnah opozarjajo na vse večjo obremenjenost, med drugim jim veliko časa vzame svetovanje pacientom po telefonu, kar pa je ena od storitev, ki ni nikjer zabeležena in ovrednotena. (Fotografija je simbolična, foto: Lekarniška zbornica Slovenije)

»Soočamo se s hudim pomanjkanjem strokovnega kadra v javnih in bolnišničnih lekarnah. Občasno so lekarne prisiljene krajšati odpiralni čas ali celo za nekaj dni zapirati. Lekarniška zbornica Slovenije opozarja, da se pritisk na lekarne povečuje, saj primanjkuje strokovnega kadra,« so na novinarski konferenci opozorili v Lekarniški zbornici Slovenije.

Svetujejo po telefonu, preverjajo recepte in interakcijo med zdravili ter še marsikaj  
Minula epidemija koronavirusa je stanje še poslabšala, saj so bile prav lekarne prostor, kjer so bili magistri farmacije ljudem vseskozi dostopni. Lekarne so namreč – tudi ko je bilo praktično vse ostalo zaprto in celo dostop do zdravnikov otežen – vseskozi delale s polno paro. Tako v lekarnah, kot opozarjajo, opravljajo vse več storitev, ki pa niso nikjer zabeležene in tudi ne ovrednotene. Kako to občutijo v lekarni v Šmarju pri Jelšah, ki deluje pod okriljem Celjskih lekarn, smo preverili pri vodji lekarne Katji Turnšek Sambolič:

V lekarnah tako zahtevajo prepoznavo in ovrednotenje tovrstnih dodatnih storitev.

Lekarniška zbornica Slovenije je o problematiki spregovorila na novinarski konferenci v minulem tednu. (Foto: Črt Piksi/Lekarniška zbornica Slovenije)

Ob tem Ministrstvo za zdravje pozivajo, da lekarniška dejavnost nujno potrebuje dodaten kader. Kakšna je situacija v šmarski lekarni?

Iz lekarne v Šmarju pri Jelšah zaradi preobremenjenosti na srečo še ni odšel noben farmacevt, se pa s tem problemom soočajo v številnih lekarnah. Po ocenah Lekarniške zbornice Slovenije bi potrebovali vsaj 300 dodatnih magistrov farmacije in specialistov različnih strok, tako v javnih kot bolnišničnih lekarnah. 

»Nenehno naraščanje izdanih receptov in podvojitev nabora storitev ter veliko pomanjkanje kadra je pripeljalo do nevzdržne situacije. Ne želimo, da bodo na koncu pacienti tisti, ki bodo oškodovani, saj se bo splošna slika javnega zdravstva poslabšala,« so še opozorili na novinarski konferenci Lekarniške zbornice Slovenije. (AD)