avgust 31, 2020

Narava znova pokazala zobe

Vreme je na včerajšnjo nedeljo povzročilo precej težav praktično po vsej državi. Popoldne so neurja z močnim vetrom, deževjem in ponekod točo zajela tudi naše kraje. Veter je odkrival strehe in podiral drevesa. Posledice bodo odpravljali še danes.

Močan veter je podiral drevesa. Marsikatero je pristalo na tleh, tako kot tole na območju Rogaške Slatine. (Foto: Štajerski val)

Neurja so povzročala težave praktično po vsej Sloveniji. Močni sunki vetra so podirali drevesa in električne drogove ter odkrivali strehe, vode pa so poplavljale cestišča, podvoze ter stanovanjske in druge objekte. Toča je marsikje uničila kmetijske površine. Regijski centri za obveščanje so zabeležili skoraj 200 dogodkov. Najhuje je bilo v Posočju in na Gorenjskem ter na Dolenjskem.

Neurja pa niso prizanesla niti našim krajem. Razbesnela so se okoli 16. ure. Iz občine Dobje poročajo o podrtih drevesih in odkritih strehah, neurje je zajelo tudi del občine Šentjur, predvsem Planino pri Sevnici in Kalobje. Znova je neurje prizadelo tudi občino Laško. Močan veter je med drugim poškodoval strehe na hišah in gospodarskih objektih, prav tako elektro daljnovod., prebivalci Jurkloštra so ostali brez elektrike. Veliko dela je bilo in ga še bo tudi v občini Šmarje pri Jelšah, kjer je bilo na terenu vseh sedem prostovoljnih gasilskih društev. Gasilski poveljnik občine Šmarje pri Jelšah Rok Stiplovšek nam je povedal:

Natančnejše številke in ocene škode bodo znane danes, ko bodo gasilci znova na terenu odpravljali posledice neurja, sinoči jih je namreč pregnala tema.

Žalosten prizor z bližine Svetega Štefana nad Šmarjem, ki ga je v svoj objektiv ujela naša poslušalka Bernarda Gajšek.

Tudi nad Rogaško Slatino se je razbesnelo neurje. Gasilski poveljnik tamkajšnje občine Mario Gamilec razlaga, da je bilo največ dela s prekrivanjem odkritih streh, predvsem v hrobitih delih občine. Pri tem pravi:

Tudi Slatinčane odpravljanje posledic čaka še danes.

Neurje je prizadelo tudi ostale občine, kot je poroča Uprava za zaščito in reševanje ter kot je razvidno s fotografij, ki ste nam jih poslali na Facebook in jih lahko vidite v spodnji fotogaleriji, je škoda med drugim tudi v občinah Podčetrtek, Radeče, Majšperk, Makole, Poljčane in Slovenska Bistrica. (AD)