maj 3, 2022

Prvomajsko neurje povzročilo škodo v Kozjem in Bistrici ob Sotli

V občinah Kozje in Bistrica ob Sotli odpravljajo posledice močnejšega neurja z nalivi in točo, ki je območje prizadelo na prvomajsko nedeljo. Škoda je precejšnja, predvsem na javni prometni infrastrukturi in kmetijskih zemljiščih, kjer so še posebej močno prizadete poljščine in vinogradi.

Škoda v občini Bistrica ob Sotli je velika, predvsem na javni infrastrukturi in kmetijstvu, ocenjuje po ogledu na terenu župan Franjo Debelak..(Foto: občina Bistrica ob Sotli)

V Kozjem uničena vozišča in prizadete kmetijske površine
1. maja okoli 18. ure je območje občin Kozje in Bistrica ob Sotli zajelo močnejše neurje z nalivi in ponekod tudi točo. Kozjanska županja Milenca Krajnc je po dananšnjem ogledu prizadetih območij ocenila, da je neurje povzročilo precejšnjo gmotno škodo na komunalni in prometni infrastrukturi na območju celotne občine:

Posledice neurja, ki je povzročilo tudi dva zemeljska plazova, odpravljajo tako domačini sami kot pristojne službe, razlaga Milenca Krajnc.

 
Med prizadetimi je bil tudi Osredek v občini Kozje. (Foto: občina Kozje)

V Bistrici ob Sotli odneslo novo cesto, oklestilo posevke in vinograde
Posledice prvomajskega neurja odpravljajo tudi v sosednji občini Bistrica ob Sotli, kjer so veter, nalivi in toča, velika kot oreh, prav tako povzročili precej materialne škode, predvsem na javni prometni infrastrukturi in kmetijskih površinah, kot so poljčine in vinogradi, razlaga župan Franjo Debelak.

Sanacija nastale škode je že v teku, pravi Debelak in ob tem izpostavlja posledice, ki jih je opustošenje neurja, še posebej toča, pustilo v kmetijstvu:

Glede sanacije obsežne škode Debelak pravi, da bo občina iz občinskega proračuna pomagala, kakor pač lahko. Na pomoč zavarovalnic kmetje najverjetneje ne morejo kaj dosti računati, bodo pa na občini škodo vsekakor prijavili pristojnim državnim institicijam, še pravi Debelak. O posledicah škode v obeh občinah se lahko prepričate tudi z ogledom spodnje fotogalerije. (tekst: SP; foto: občini Kozje in Bistrica ob Sotli)
V občini Bistrica ob Sotli je neurje z obsežnim nalivom uničilo tudi čisto novo cesto. (Foto: občina Bistrica ob Sotli)