maj 14, 2020

Nadzor prometa: Ogromno kršitev med motoristi in kolesarji

Policisti Policijske uprave Celje so ta mesec obravnavali 51 prometnih nesreč, v 16 so bili udeleženi motoristi ali kolesarji, v 12 primerih so bili tudi povzročitelji. Tudi sicer policisti ugotavljajo, da vozniki enoslednih vozil prepogosto kršijo cestnoprometne predpise, zato jih pozivajo k odgovornemu ravnanju.

Policisti so od začetka maja do včeraj v prometu poostreno nadzirali motoriste in kolesarje. (Foto: Radio Štajerski val)

Nekateri ravnajo, kot da so na cesti sami
Zaradi zaskrbljujočih ugotovitev so policisti Policijske uprave Celje ta mesec izvedli več poostrenih in rednih nadzorov cestnega prometa. Od začetka meseca do včeraj so kontrolirali 278 voznikov enoslednih motornih vozil in ugotovili 46 različnih kršitev. V enem primeru so uvedli hitri postopek, podali so 3 obdolžilne predloge, izdali 25 plačilnih nalogov, za manjše kršitve so opozorili 17 voznikov. Dva voznika sta vozila pod vplivom alkohola.

V poostrenih nadzorih so bili policisti celjske policijske uprave pozorni tudi na kolesearje. V slabih dveh tednih sozaznali 90 kršitev. 22 kolesarjem so odredili preizkuse alkoholiziranosti in ugotovili, da so trije kolesarili močno opiti, pri treh je obstajal sum, da so vozili pod vplivom prepovedanih drog, zato so jim odredili strokovne preglede. Zoper dva kolesarja so uvedli hitra postopka, podali so 5 obdolžilnih predlogov in izdali 22 plačilnih nalogov. 67 kolesarjev so zaradi kršitev opozorili.

Policisti opažajo, do so vozniki motornih koles in kolesarji še vedno premalo pozorni na lastno varnost. „Marsikdaj ne ravnajo samozaščitno in se obnašajo, kot da so na cestah sami. Res je trenutno še vedno manj ostalega motornega prometa kot običajno, vendar to kolesarje ne odvezuje, da ravnajo nespametno in ne spoštujejo načela zaupanja,“ so zapisali v sporočilu za javnost. Vse udeležence v cestnem prometu, ne le motoriste in kolesarje, znova pozivajo, da se v prometu obnašajo odgovorno, strpno in razmeram primerno. (NS)