december 27, 2021

Naj pirotehnika ne pokvari praznikov

Novoletni čas je tudi čas, ko marsikoga vznemirja pokanje. Izognite se ga, saj je uporaba pirotenike lahko nevarna. Ob tem pokanje še posebej vznemirja živali.

Pirotehnika je vsako leto krivec za več poškodb, tudi zelo hudih, zato se ji izogibajmo. (Foto: Generalna policijska uprava)

Pri nas je uporaba nekatere pirotehnike po zakonu sicer dovoljena med 26. decembrom in 1. januarjem. A policisti vseeno svetujejo, da se ji odpovedmo, če resnično ne moremo brez nje, pa pozivajo k izjemni previdnosti pri njeni uporabi. Ker je vsako leto poškodb veliko, še posebej pri mladih, moramo biti pri nakupu in uporabi previdni. Kupujmo le orginalne izdelke pri pooblaščenih prodajalcih. Predelani pirotehnični izdelki so v Sloveniji namreč prepovedani, saj so zaradi večjega učinka še bolj nevarni. Če se odločimo za uporabo pirotehnike, izberimo kraj, kjer ne bomo motili in ogrožali nikogar. Marsikdo namreč ne uživa v pokanju ali pa se tega boji, zato bodimo do njih solidarni in tudi njim omogočimo lepe praznike.

Ne pozabimo tudi na varnost tako domačih kot divjih živali, ki se lahko pokanja prestrašijo. Kako nanje vpliva pokanje in kako poskrbeti, da bodo živali čim manj prestrašene, je Andreja Kukovič preverila pri Maji Amon iz Veterine Tačka

Pirotehnika je sicer razdeljena v več kategorij, katere in kako je z njihovo uporabo, preverite TUKAJ. Ob kršenju predpisov je, kot sporoča policija, predvidena globa od 400 do 1200 evrov. (KK)