december 6, 2022

Nedopustno znašanje vandalov nad javnimi kolesi

Kolesa sistema javne izposoje koles, KolesCE, ki jih imajo v več občinah na Celjskem, so mnogokrat žrtve vandalizma. V prejšnjem tednu so nepridipravi uničili več koles v Šentjurju.

Takole odvrženo kolo na žalost ni osamljeni primer. (Foto: Mestna občina Celje)

Po podatkih Nomaga, ki upravlja s sistemom KolesCE – med drugim ga imajo v občinah Celje, Šentjur, Laško, Štore, Vojnik, Žalec, Zreče in Slovenske Konjice – je trenutno na popravilu 87 koles, večino so uničili in pokvarili vandali. Vse primere tudi prijavijo policiji.

V minulem tednu so neznanci poškodovali več koles v občini Šentjur. Prerezali so 25 zračnic in gum, poškodovali so lamele ni tudi terminal za kolesa. Šentjurski župan Marko Diaci ob tem pravi:


Foto: Mestna občina Celje 

Tudi v občini Celje vandalizem ostro obsojajo. Poudarjajo pa ob tem, da je sistem izposoje koles vse bolj priljubljen. »V tem letu je bilo do konca novembra že več kot 67 tisoč najemov in 3.100 registracij, lani za primerjavo 54.600 najemov in 3.034 registracij,« sporočajo in dodajajo, da so v Nomagu samo v novembru zabeležili 3.553 najemov oziroma 118 na dan. Povprečen najem je trajal 16 minut, povprečna prevožena razdalja pa 1,5 km. Novih registriranih uporabnikov je bilo 116. (AD)