marec 23, 2022

Pijane voznice nista ustavili niti predrti pnevmatiki

Policisti Policijske postaje Šentjur so v ponedeljkovih zgodnjih jutranjih urah obravnavali voznico osebnega vozila, ki je bila alkoholizirana, je povzročila dve prometni nesreči in kljub predrtima pnevmatikama nadaljevala vožnjo, dokler je niso ustavili.

Policisti pozivajo, da za volan nikoli ne sedite, če ste pili alkohol. (Foto: Pixaby)

Vztrajala od Levca do Šentjurja
Kot so sporočili iz Policijske uprave Celje, je voznica že v Levcu zapeljala čez krožišče, trčila v robnik in prometni znak ter z vožnjo nadaljevala. V krožišču na Teharjah ji je z vozila snelo obe pnevmatiki, kar je ni ustavilo in je z vožnjo nadaljevala, dokler je policisti niso ustavili na šentjurskem območju. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je vozila pod vplivom alkohola, zato sledi obdolžilni predlog.

Vozilo brez pnevmatik. (Foto: PU Celje)

Alkohol tudi pri motoristih in kolesarjih
Ob tem na celjski policijski upravi pravijo, da v zadnjem času znova opažajo, da je alkohol med vozniki vse preveč prisoten. Ker je lepo vreme na ceste zvabilo mnogo kolesarjev, mopedistov in motoristov, so zaradi poslabšanja varnosti voznikov enoslednih vozil le tem v zadnjih nekaj dneh namenili več pozornosti. Zaskrbljujoče so ugotovitve, da jih je mnogo vozilo pod vplivom alkohola. „Od 62 kontroliranih motoristov jih je šest vozilo pod vplivom alkohola, trije so imeli v krvi več kot promilo alkohola. Z alkotesti smo preizkusili tudi 71 kolesarjev. Pod vplivom alkohola jih je kolesarilo sedem. Šest od njih je imelo v krvi več kot promilo alkohola. Naj spomnimo, da alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. To v prometu konkretno pomeni izzivanje nevarnosti, prepočasno ali prehitro vožnjo, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč in podobno,“ so zapisali v sporočilu za javnost. (NS)