marec 29, 2022

Pri Frankolovem zagorela gospodarsko poslopje in gozd

V Lipi pri Frankolovem so se včeraj gasilci borili s precej obsežnim požarom. Zagotelo je gospodarsko poslopje, ogenj pa se je zatem razširil še v bližnji gozd.

Ognjeni zublji so povsem uničili hlev. (Foto: PGD Socka)

Vzrok še ni znan
Zagorelo je nekaj čez 17. uro, zakaj, pristojni danes še preiskujejo. Iz Policijske uprave Celje so sporočili, da so ognjeni zublji v celoti uničili gospodarsko poslopje. Na srečo so iz hleva uspeli pravočasno rešiti vso živino, pri čemer pa se je huje poškodovala lastnica objekta. Ogenj je uničil vso kmetijsko mehanizacijo. Razširil se je tudi v bližnji gozd. Na pomoč so priskočili gasilci iz PGD Frankolovo, Vojnik, Nova Cerkev, Socka, Dobrna, Stranice, Vitanje, Zreče in Lemberg.

Požar se je razširil tudi na gozd, zato je bilo gašenje še posebej zahtevno. (Foto: PGD Socka)

Zagorelo je tudi v Petrovčah, in sicer stanovanjska hiša. Ogenj je v celoti uničil mansardni del hiše. V požaru ni bil nihče poškodovan. Tudi v tem primeru ogled kraja požara še opravljajo.

Več travniških požarov
Iz celjske policijske uprave ob tem poročajo še o včerajšnjih štirih travniških požarih. V Šmarju pri Jelšah je ogenj uničil okoli 35 cipres, ogenj se je po podatkih SPIN-a razširil še na zložena drva za kurjavo, stiropor in leseni nadstrešek. V Celju na Teharski cesti je zgorelo okoli 5.000 kvadratnih metrov grmičevja in suhe trave ob železniški progi. V Laškem, na območju Debra, je zgorelo okoli 30 kvadratov travnika, v Bevčah pri Velenju pa okoli 15 kvadratnih metrov gozdne podrasti in trave.

Ob tem velja opozorilo Uprave RS za zaščito in reševanje, da je zaradi velike požarne ogroženosti v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. (AD)