julij 7, 2019

Sončno nedeljo pokvarila huda neurja

Sredi nedeljskega popoldneva so se nad večjim delom našega dela države razbesnela silovita neurja. Močan veter je podiral drevesa, meteorne vode so poplavljale cestišča in objekte, ponekod je padala toča. Zbrali smo nekaj fotografij.

Utrinek iz Rogaške Slatine, kjer je neurje podrlo drevo pri železniškem prehodu in uničilo zapornice. (Foto: Robert Reich)

Najhuje je bilo na Ptuju, kjer naj bi vetrovi dosegli tudi do 100 kilometrov na uro, veter je med drugim odkril streho bloka. Voda je zalila več cest, ulic in objektov, podrta so drevesa. Gasilci so na terenu še marsikje, ponovno bo precej škode v Rogaški Slatini, kjer je voda po podatkih PGD Rogaška Slatina med drugim vdrla v Pegazov dom in objekt knjižnice ter v še več objektov. Odkrilo je več streh, prišlo je do izpada električne energije. Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje so se sprožili tudi zemeljski plazovi. O poplavah in razkritih strehah poročajo tudi iz Rogatca in Šmarja pri Jelšah - tam je brez dela strehe ostala tudi občinska stavba. V Vojniku so zaradi podrtega drevesa v avtomobilu ostali ujeti štirje ljudje. Težave so bile še v Poljčanah, Kozjem, Dobju, Šentjurju, Laškem, Štorah, Slovenskih Konjicah in še marsikje. Zbrali smo nekaj fotografij, preverite v spodnji galeriji.

Ponekod je spet padala toča. Tole fotografijo nam je prek FB-ja poslala Tammy Volčjak.

Kaj napovedujejo vremenoslovci?
V nedeljo zvečer bo po podatkih Agencije RS za okolje še nekaj ploh in neviht, lahko tudi kakšno neurje, ponoči pa se bo delno zjasnilo. V ponedeljek zjutraj in dopoldne bo deloma sončno, nato se bo pooblačilo. Najvišje dnevne temperature v naših krajih bodo od 21 do 26 °C. V torek bo pretežno oblačno, občasno bo še nekaj dežja. (AD)