november 29, 2020

KORONAVIRUS: Epidemija se še ne umirja, kje tokrat največ okužb?

Tudi ta teden zaznamuje epidemija novega koronavirusa. Še naprej nas spremljajo strogi ukrepi, ki pa za zdaj še ne kažejo vidnejših učinkov. Dogajanje spremljamo na tej novici. 

Covid-19 še vedno kroji naša življenja. Upoštevajmo ukrepe, da ga vendarle premagamo! (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 29. 11. 2020

PODRAVSKA IN SAVINJSKA REGIJA - Med včeraj potrjenimi novimi okužbami jih je bilo v Podravski regiji največ v občini Maribor, 117, kar je tudi največ v vsej državi. Veliko jih je bilo tudi v občini Slovenska Bistrica, 36. V Savinjski regiji so tokrat največ novih okužb potrdili v občini Šentjur, 27, sledita Velenje s 23 in Celje z 21 novimi okužbami. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ.

ŠENTJUR -
 Na brezplačni telefonski številki 080 51 00 je 24 ur na dan, vse dni v tednu, na voljo strokovna pomoč psihologov, psihoterapevtov in drugih strokovnjakov s področja duševnega zdravja. "Telefon je namenjen krajšim pogovorom za: čustveno podporo pri obvladovanju tesnobe, strahu, jeze in drugih čustvenih stanj ter z njimi povezanih odzivov; podporo obolelim in svojcem oseb z boleznijo COVID-19; podporo ob izgubi bližnjega zaradi bolezni COVID-19; podporo ob soočanju z izgubo zaposlitve, čakanjem na delo ali težavah, povezanih z delom od doma; priporočila in podporo pri usklajevanju delovnih obveznosti in družinskega življenja; podporo pri soočanju z osebnimi stiskami in s težavami v medosebnih odnosih v času izolacije; podporo pri drugih izzivih, ki jih prinaša trenutna situacija," pravijo na šentjurski občini.

SLOVENIJA - Ob 3644 testiranjih so včeraj potrdili 1106 novih okužb s koronavirusom. Hospitaliziranih je 1278 covid bolnikov, 195 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 59 oseb, umrlo je 48 bolnikov.

VOJNIK - Občina Vojnik poziva k doslednemu spoštovanju ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa. "Zgolj sprejemanje ukrepov ni dovolj, potrebno je sodelovanje in zaupanje, samozaščitno obnašanje moramo ponotranjiti in omejiti stike. Opozoriti je treba predvsem na zadrževanje oziroma zbiranje občanov na javnih površinah, kjer bi se lahko povečalo tveganje za prenos okužbe. Spoštovanje omejitev gibanja, omejitev socialnih stikov in osnovnih zaščitnih ukrepov nujno za zaščito občank in občanov, vaših svojcev, kolegov v službi in drugih je ključno," pravijo. Še več nasvetov pa je zbranih TUKAJ.

SOBOTA, 28. 11. 2020

SLOVENIJA - Zelo razburja podatek, da zdravstveni delavci, četudi se okužijo na delovnem mestu, niso upravičeni do celotnega nadomestila plače. Minister za zdravje Tomaž Gantar se strinja, da so zdravstveni delavci oz. vsi, ki delajo s covid bolniki, v primeru okužbe z novim koronavirusom upravičeni do polnega nadomestila za bolniško odsotnost. "Najbolj izpostavljenim gotovo pripada 100 % nadomestilo. Predlog Ministrstva za zdravje bo vključen v 7. protikoronski paket," je zapisal na Twitterju.

CELJE - 
V celjski bolnišnici imajo 4 covid oddelke, tako pozdravlja nekaj zaposlenih:


Foto: Twitter SB Celje

SLOVENIJA - Včeraj so v naših krajih Mariboru potrdili 79 novih okužb, v Velenju 71, v Slovenski Bistrici 34, v Celju 29, v Vojniku 20, v Žalcu 19, v Slovenskih Konjicah 16, v Šentjurju 15, v Šmarju pri Jelšah 10, prav tako 10 v Rogaški Slatini, v Laškem 8, v Poljčanah 7, v Zrečah in Štorah po 4, v Vitanju, Bistrici ob Sotli in Dobrni po 2, v Kozjem in Dobju pa po 1.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih skupno 161 covid bolnikov, kar je najvišja številka doslej. 20 jih potrebuje intenzivno terapijo, 12 so jih odpustili. Poleg tega 

ROGATEC - Štab Civilne zaščite občine Rogatec ponovno poziva vse, ki potrebujejo pomoč, naj se obrnejo na njih. "Za pomoč občankam in občanom, ki se v času epidemije soočajo s kakršnokoli stisko, ki je ne zmorejo rešiti sami ali s pomočjo svojih sorodnikov, znancev, sta na voljo telefonski številki 040 311 166 in 040 374 047 ter elektornski naslovu: cz@rogatec.si. Štab vam lahko pomaga bodisi pri dostavi toplega obroka, katerega lahko po ugodni ceni naročite v VIZ OŠ Rogatec, bodisi pri dostavi osnovnih živil, zdravil, zaščitnih sredstev in podobnega," sporočajo.

ROGAŠKA SLATINA - Knjižnica Rogaška Slatina bo od ponedeljka, 30. 11., do preklica odprta po drugačnem delovnem času kot doslej. Ob torkih, četrtkih in petkih bo odprta od 8. ure do 15. ure. Ob ponedeljkih in sredah od 10. ure do 18. ure, ob sobotah pa bo zaprta. Gradivo si bo mogoče izposoditi in vrniti. Ob obisku je potrebno nositi zaščitne maske, ohranjati medsebojno razdaljo, si razkuževati roke, na 30 kvadratnih metrov pa je lahko v knjižnici največ ena oseba. Če je mogoče, gradivo naročite preko telefona, elektronske pošte ali portala Moja knjižnica, saj bo s tem poskrbljeno za manj stikov in posledično večjo varnost, še pravijo v slatinski knjižnici.

SLOVENIJA - Ob 6938 testiranjih so v Sloveniji včeraj potrdili 1591 novih okužb s koronavirusom. V bolnišnicah je 1258 covid bolnikov, 194 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 113 bolnikov. Umrlo je 43 oseb.

SLOVENIJA - Policija bo ta konec tedna po poročanju STA poostreno nadzirala gibanje po državi. Na avtocestah in hitrih cestah bo vzpostavila nadzorne točke za celovit nadzor cestnega prometa. Preverjali bodo tudi namen potovanja oz. upravičenost prehoda med občinami. Gibanje po državi je vlada v četrtek podaljšala za teden dni, velja sicer že od 26. oktobra. Za prehajanje med občinskimi mejami je sicer nekaj izjem, denimo prihod na delo, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti ter oskrba in nega družinskih članov. Prav tako je prehajanje mogoče za dostop do zdravstvenih storitev ter tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev. Policija pa bo poleg občinskih meja poostreno nadzirala tudi državno mejo.

PETEK, 27. 11. 2020 

SLOVENIJA - Vlada je nekoliko spremenila Uredbo o delovni uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela za javne uslužbence. S predlagano spremembo se, kot sporočajo iz ministrstva za javno upravo, jasno določa, v kakšnem odstotku od osnovne plače se lahko izplača delovna uspešnost. "Praksa namreč kaže, da delodajalci v javnem sektorju različno razumejo veljavne določbe uredbe. Zato se bo z uveljavitvijo predlaganih sprememb določila nova jasna ureditev na tem področju, tako da je iz naslova rednih nalog ali projekta dopustno prejeti največ 20 odstotkov delovne uspešnosti, iz naslova sredstev posebnega vladnega projekta pa največ 30 odstotkov delovne uspešnosti, pri čemer se obe izplačili medsebojno ne izključujeta (najvišje možno izplačilo iz obeh naslovov torej znaša 50 odstotkov osnovne plače javnega uslužbenca)," sporočajo in dodajajo, da sprememba vključuje tudi izenačitev direktorjev s preostalimi javnimi uslužbenci glede najvišjega možnega odstotka delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela.

SAVINJSKA - 
V Savinjski regiji je bilo v četrtek največ novih okužb s covid-19 v Velenju, 42, v Celju so odkrili 40 novih primerov, v Žalcu in Šentjurju 25, Šmarju pri Jelšah je bio 13 novih okužb, v Rogaški Slatini 14, v Podčetrtku pa 8.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 6587 testov in potrdili 1609 okužb s COVID-19, je objavila vlada. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1324 covodnih bolnikov, na intenzivni negi je bilo 206 bolnikov. Za koronavirusno boleznijo je umrlo 48 bolnikov. Delež pozitivnih testov je včeraj znašal 24,4 odstotka. Doslej so v Sloveniji potrdili 72.682 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 1293 covidnih bolnikov.

CELJSKO - Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da je danes pri njih hospitaliziranih 147 bolnikov s koronavirusom, 21 jih potrebuje intenzivno terapijo, 8 ljudi so odpustili v domačo oskrbo. Zapisali so še, da so včeraj pri njih umrli 4 bolniki s covidom-19, skupaj pa doslej 119.

SLOVENIJA - Vlada je podaljšala ukrepe, tako bo šolanje še vsaj teden dni na daljavo za vse učence in dijake, tudi sicer zaradi epidemije več časa preživljamo doma. Pri tem pa je zelo pomembno, da si ustrezno zastavimo vsak dan, poudarja zdravnica s celjske enote
Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nuša Konec Juričič. Tako odrasli kot učenci in dijaki, ki se šolajo od doma:


V prostem času ne smemo pozabiti na gibanje. Nuša Konec Juričič pa poudarja še, da je ta čas kot nalašč tudi za opravila, za katera sicer ni časa. V to lahko vključimo tudi otroke, še pravi:


Ob tem pa Konec Juričičeva poudarja, da v tem času marsikdo, sploh tisti, ki živijo sami, lahko občutijo osamljenost. Zato poziva, naj pokličejo koga oziroma naj mi pokličemo tiste, za katere vemo, da so osamljeni. Če pa tudi to ni dovolj, je treba poiskati strokovno pomoč, ki je tudi v teh časih na voljo.

CELJE - V Zdravstvenem domu Celje, ki je ena izmed vstopnih točk za testiranje na covid-19, pri delu nimajo večjih težav. Kot pravi strokovni vodja Marko Drešček, ljudje upoštevajo navodila in spoštujejo ukrepe. Trenutno zaradi koronavirusne bolezni beležijo 8 odstotni izpad zaposlenih, pri čemer Drešček pravi:

Pravi, da zaenkrat situacijo še obvladujejo. V Zdravstvenem domu Celje je sicer 499 zaposlenih, trenutno se pripravljajo na izvajanje množičnega testiranja zdravstvenih delavcev, ki ga je odredilo zdravstveno ministrstvo.

ČETRTEK, 26. 11. 2020 

SLOVENIJA - Tudi šolanje na daljavo se, z nekaterimi drugimi ukrepi, podaljšuje še za teden dni. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec pa je ob tem podpisala sklepe o ukrepih za nemoteno izvajanje pouka v tekočem šolskem letu. Ti namesto dosedanjih dveh določajo eno ocenjevalno obdobje, ki je raztegnjeno skozi celotno šolsko leto, v praksi pa pomeni tudi manjše število ocen. V osnovnih šolah bo v tem času ocenjevanje znanja potekalo v razredu, v času izobraževanja na daljavo pa lahko tudi individualno. Srednje šole pa bodo morale uskladiti šolska pravila ocenjevanja, kot so načini in roki izpolnjevanja obveznosti. Prav tako morajo določiti potrebno število ocen pri posameznem predmetu.

SLOVENIJA - Vlada je danes, po pričakovanjih, za teden dni podaljašala protikoronske ukrepe, ki že veljajo. Še vsaj 7 dni bo tako veljala prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev, še naprej bodo zaprti kinematografi in kulturne ustanove, pa tudi prehajanje med občinami ter gibanje med 21. in 6. uro. Še vsaj teden dni bo na daljavo potekalo šolanje, vrtci bodo nudili nujno varstvo. Prav tako se podaljšujejo ukrepi, ki veljajo na državnih mejah.
Za 14 dni pa je vlada podaljšala ukrepe, kot so nošenje mask, prepoved potniškega prometa in omejitve pri izvajanju športne dejavnosti.

SLOVENIJA - V Mariboru so včeraj potrdili 95 novih okužb, v Velenju 55, v Slovenski Bistrici 45, v Celju 43, v Žalcu 22, v Slovenskih Konjicah 19, v Šentjurju 18, v Vojniku 14, v Laškem 12, v Laškem 9, v Zrečah 8, v Šmarju pri Jelšah in Rogaški Slatini po 6, v Oplotnici in Vitanju po 5, v Štorah, Makolah, Dobrni in Podčertku po 3, v Bistrici ob Sotli in Rogatcu pa po 1.

CELJE - Zdravstveni domovi po državi povečini še niso začeli izvajati množičnega testiranja zaposlenih na novi koronavirus, ki ga je odredilo ministrstvo za zdravje. Tudi Zdravstveni dom Celje ne. Kako pa je sicer z okužbami v njihovih vrstah? Podrobnosti smo zbrali TUKAJ.

SLOVENIJA - Sredino število na novo okuženih je bilo nekoliko nižje, kot prejšnje dni, kar je spodbudno. Vladni govorec ob epidemiji covida-19 Jelko Kacin je na Twitterju sporočil, da so 7391 testih potrdili 1767 novih okužb. Pozitivnih je bilo 23,9 odstotkov testov. Sicer pa je vlada sporočila, da sta v bolnišnicah 1302 bolnika, 215 jih potrebuje intenzivno nego. 91 so jih odpustili iz bolnišnic, umrlo je 46 oseb.

CELJSKO - Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da je danes pri njih hospitaliziranih 140 bolnikov s covidom-19, 20 jih potrebuje intenzivno terapijo. 13 ljudi so včeraj odpustili v domačo oskrbo, skupno število smrti bolnikov s koronavirusom pa se je povzpelo na 115.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Okužbe z novim koronavirusom se še ne umirjajo. Posebej skrbi naraščanje okužb v domovih starejših. Le redko kateri dom je, v katerega virus še ni prodrl. Kako pa je v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, ki je bil žarišče okužbe v spomladanskem valu epidemije? Konec prejšnjega tedna so se morali znova spopasti z virusom. Direktorica Gordana Drimel je na včerajšnji vladni spletni novinarski konferenci dejala:

So pa na spopadanje z virusom zdaj, kot pravi, veliko bolje pripravljeni, kot so bili spomladi:

Drimlova še pravi, da je izjemno dobrodošlih tudi 10 novih sodelavcev, ki so jih zaposlili, ko je država namenila dodaten denar za zaposlitve v domovih starejših. Direktorica še pravi, da v domu zelo veliko časa in pozornosti namenjajo tudi preprečevanju psihičnih stisk in zmanjševanju osamljenosti ter da še naprej živijo kot velika družina.

SLOVENIJA – Državni zbor je sinoči sprejel šesti protikoronski zakon, ki ga je vlada pripravila z namenom omilitve posledic drugega vala epidemije covida-19. Ukrepi šestega svežnja so skupaj vredni milijardo evrov, novost pa je delno kritje fiksnih stroškov tistim podjetjem, ki jim bodo prihodki zaradi epidemije upadli za najmanj 30 odstotkov. Zakon med drugim prinaša še podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo, dlje časa bo mogoče koristiti moratorij na odplačevanje posojil. Znova uvaja možnost obročnega plačila in odloga davkov, jamstvena shema za posojila podjetij je bolj dostopna. Zakon zvišuje tudi kazni za organizatorje zbiranja ljudi na javnih krajih v času, ko je to zaradi epidemije prepovedano. Kazen lahko znaša do 12.000 evrov.

SREDA, 25. 11. 2020 

ZREČE - Štab Civilne zaščite Občine Zreče je sporočil, da so od razglasitve drugega vala epidemije do včerajšnjega dne izvedli skupaj že 117 ukrepov za zagotavljanje varnosti in samozaščite pri preprečevanju širjenja okužb. Ob tem so postregli s podatkom, da v Vrtcu Zreče nujno varstvo nudijo 35 otrokom, v OŠ Zreče in CŠOD Gorenje pri Zrečah pa s toplim obrokom vsakodnevno oskrbujejo 23 oseb. Dostavo kosil na dom izvajajo prostovoljci. Zaradi uvajanja novih strožjih ukrepov so sicer podaljšali dosegljivost nove mobilne kontaktne številke za vse, ki potrebujejo kakršno koli pomoč. Na številko 070 405 020 lahko pokličete vsak dan v tednu med 7.00 in 22.00 uro.

SLOVENIJA, SAVINJSKA REGIJA
- Včeraj je bilo opravljenih največ testov doselj, 8063. Potrjenih je bilo 2226 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 27,6 %. "Med občinami izstopajo naslednje: Celje 66, Dravograd 37, Ravne na Koroškem 24, Slovenj Gradec 35, Slovenska Bistrica kar 44, Slovenske Konjice 33, Velenje 55, Vojnik 24, Žalec 28. Zdi se, da Savinjska regija danes posebej izstopa," pravi vladni govorec ob epidemiji Jelko Kacin


CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 141 Covid bolnikov, 19 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo, 15 so jih odpustili. 


SLOVENSKE KONJICE
-Občina Slovenske Konjice je priskočila na pomoč konjiškim osnovnim šolam pri zagotavljanju tehnične opreme za izvajanje pouka na daljavo. Kupila je prenosne računalnike. "Izvajanje pouka na daljavo je izziv učiteljem, otrokom in staršem. Vsi si seveda želimo, da bi učenci lahko čim prej šli v šolo, vendar glede na epidemiološko situacijo, zna taka oblika dela trajati še dlje časa. V tem času spoštujmo ukrepe in se obnašajmo odgovorno, da bomo lahko čim prej spet odprli šole," so ob tem zapisali na svoji spletni strani. 


CELJE - 
V Celju bi moral biti nocoj jubilejni, 30. dobrodelni koncert Klic dobroteSlovenska karitas na njem vsako leto zbira denar za družine v stiski, lani so zbrali več kot 150 tisoč evrov. A tokrat koncert ne bo v Celju, pač pa zaradi epidemioloških razmer v studiu nacionalne televizije. Mogoče si ga bo ogledati po televiziji ter ga poslušati prek radijskih valov, na Radiu Slovenija in Radiu Ognjišče. Tokratni koncert spremlja geslo "Slišim te", nastopili bodo Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko, Damjana Golavšek, Nuška Drašček in Gašper Rifelj. Koncert bo ob 20. uri.
 

SLOVENIJA
Nacionalni inštitut za javno zdravje je vzpostavil novo telefonsko številko za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji. Številka 080 51 00 je namenjena vsem, ki zaradi danih razmer občutijo psihično stisko. Klic je brezplačen, številka pa je na voljo 24 ur na dan.

SLOVENIJA
- Državni zbor bo na današnji izredni seji potrjeval nov, že 6. protikoronski zakon za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19. Tudi ta prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, med najpomembnejšimi pa je delno kritje fiksnih stroškov podjetij. Predlog zakona, ki ga bo poslancem predstavil premier Janez Janša, prinaša tudi višje kazni za nespoštovanje omejitev zbiranja na javnih krajih. Kazen bo lahko segla do 10.000 evrov, a naj bi poslanci danes to določbo nekoliko omilil.

TOREK, 24. 11. 2020 

SLOVENIJA - Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za STA povedala, da bo skupina vladi ta teden predlagala podaljšanje veljavnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. O morebitnih spremembah bi se lahko pogovarjali šele, ko bodo trenutno veljavno ukrepi pokazali učinek, to je po njenih besedah proti koncu tega tedna. Ker so vrtci in šole zaprte, Beovičeva predvideva, da se okužbe najbolj širijo v delovnih kolektivih. 

SLOVENIJA
- V ponedeljek so v naši državi ob opravljenih 5596 testiranjih na covid-19 potrdili 1302 novi okužbi. V bolnišnicah se zdravi 1299 bolnikov, od tega 204 potrebujejo intenzivno terapijo. V domačo oskrbo so odpustili 78 ljudi. Je bil pa, kot je sporočila Vlada, včerajšnji torek najbolj črn dan odkar se spopadamo z epidemijo koronavirusa, umrlo je največ bolnikov s covidom-19 doslej, 59
V Savinjski regiji je bilo po podatkih Sledilnika za Covid-19 v ponedeljek največ novih primerov okužb v občini Celje, 42, sledita Velenje s 35 okuženimi in Žalec s 25. V Šentjurju so potrdili 16 novih okužb, v Slovenskih Konjicah 14, v Šmarju pri Jelšah 4, v Rogaški Slatini in Štorah po 3, v Podčetrtku in Kozjem po 2, v Zrečah pa je bila s Covid-om 19 okužena ena oseba. V Podravski regiji je bilo največ novih okužb potrjenih v Mariboru, 64, v Slovenski Bistrici 4, na Ptuju pa 2. Trenutno v Sloveniji okužbo s koronavirusom prebolevava 20.337 ljudi. Doslej je za Covidom-19 umrlo 1.156 bolnikov.



CELJSKO - Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da je danes pri njih hospitaliziranih 143 covid bolnikov, 20 jih potrebuje intenzivno terapijo. 13 ljudi so odpustili v domačo oskrbo, skupno število smrti bolnikov s koronavirusom pa se je od včeraj povečalo za 6, na 112.

POLJČANE - V občini Poljčane se je v zadnjih šestih dneh število okuženih z novim koronavirusom podvojilo. Virus je prodrl tudi v Dom Dr. Jožeta Potrča Poljčane, kjer je bilo po zadnjih testiranjih okuženih 39 stanovalcev in tri zaposlene. To je skoraj polovica vseh aktivno okuženih v občini. Župan Stanislav Kovačič obdobje epidemije takole komentira:

Trenutno je v občini Poljčane vsega skupaj 92 aktivno okuženih občanov, kar je po besedah Kovačiča preveč. Pričakovati je bilo, da bodo omejevalni ukrepi države zalegli, vendar:

Virusa zato zaradi peščice neodgovornih občanov ni mogoče zamejiti. Kljub vsemu pa župan ocenjuje, da velika večina ljudi ukrepe pristojnih upošteva in spoštuje.

LAŠKO - Laško te dni gosti žensko rokometno reprezentanco. Pripravlja se na decembrsko evropsko prvenstvo, ki bo na Danskem. A na prvi dan, v nedeljo, je v Laško prišlo le pet igralk, sinoči so se jim pridružile štiri, danes zjutraj pričakujejo še dve. Kdaj bo prišlo še preostalih 9 vpoklicanih kandidatk, ni znano, saj so v samoizolaciji zaradi stikov z okuženimi z novim koronavirusom. Prav tako sta v samoizolaciji selektor Uroš Bregar in trenerka vratark Branka Jovanović. Treninge tako trenutno vodita pomočnik trenerja in kondicijski trener. Naše bodo na evropskem prvenstvu, ki se začne čez dober teden dni, v prvem delu igrale v skupini A. Prve nasprotnice bodo Danke nato še Francozinje in Črnogorke.

PONEDELJEK, 23. 11. 2020
 

SLOVENIJA - Parlamentarni odbor za finance je po poročanju STA iz predloga šestega protikoronskega zakona črtal podaljšanje subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Tako so predlagali poslanci koalicije, ki načrtujejo ureditev te problematike v drugem zakonu. Razširili pa so krog upravičencev do izplačila nadomestila plače, če zaradi epidemije ne morejo opravljati dela. Poleg zaposlenim v karanteni in enemu od staršev otrok v času zaprtja vrtcev in šol bo država povrnila nadomestilo plače tudi tistim, ki na delo ne morejo priti zaradi ustavitve javnega prevoza ali zaprtja mej. V veljavi ostaja, da lahko vsi zaposleni koristijo tri dni bolniške odsotnosti brez potrdila osebnega zdravnika. Vlada je predvidela, da to ne bi veljalo za zaposlene pri proračunskih uporabnikih, vendar je odbor to določbo črtal. Odbor seje še ni končal in jo bo nadaljeval jutri.

ŠENTJUR -
Iz
Zdravstvenega doma Šentjur sporočajo, da so pred vhodom v zdravstveni dom namestili poštne nabiralnike z imeni zdravnikov. "V poštni nabiralnik svojega izbranega osebnega zdravnika lahko oddate listek z naročilom za zdravila, ki jih potrebujete. Naročilo lahko oddate kadarkoli, vsebovati pa mora vaše IME in PRIIMEK, datum ROJSTVA ter seznam ZDRAVIL, ki jih potrebujete," sporočajo ter dodajajo, da bodo zdravila med delovniki na kartici v roku 48 ur. Za vse ostale storitve še vedno velja, da je treba osebnega zdravnika poklicati PO TELEFONU.
Foto: ZD Šentjur

PODRAVSKA IN SAVINJSKA REGIJA
- Od vseh slovenskih občin so v nedeljo največ novih okužb s covidom-19 potrdili v občini Maribor, 60. Število trenutno aktivno okuženih občanov je tako v štajerski prestolnici preseglo številko tisoč. Več jih je le še v Ljubljani. V Savinjski regiji pa je bilo v nedeljo največ novih okužb v občinah Laško, 14, Šentjur, 11, in Celje, 10. Največ aktivno okuženih je v občinah Savinjske regije sicer še vedno v občini Velenje, skoraj 500. Z nekaj manj kot 400 aktivnimi okužbami sledi Celje.  


CELJSKO - 
V Splošni bolnišnici Celje se situacija, povezana z novim koronavirusom, še ne umirja. "Hospitaliziranih je 153 covid bolnikov, kar je najvišja številka doslej. 20 jih potrebuje intenzivno terapijo, 5 pa smo jih odpustili," so sporočili iz celjske bolnišnice.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj opravili 1742 testiranj in potrdili 470 novih okužb. V bolnišnicah se zdravi 1292 oseb, 201 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 29 bolnikov. Umrlo je 45 oseb.

SLOVENSKA BISTRICA, POLJČANE - V Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane, v enoti Slovenska Bistrica, so po zadnjih testiranjih zabeležili 8 novih okužb. Kot so včeraj sporočili iz doma, je v Slovenski Bistrici trenutno 66 stanovalcev z aktivno okužbo, od tega sta 2 stanovalki na zdravljenju v UKC MB. Skupaj je bilo doslej okuženih 86 stanovalcev oziroma slabih 70 odstotkov, 5 oseb je umrlo. Pri zadnjih testiranjih zaposlenih je bila okužba ugotovljena pri eni zaposleni. Skupaj je bilo doslej v enoti Slovenska Bistrica okuženih 16 zaposlenih, od tega 15 delavcev v zdravstveni negi. Z današnjim dnem se vračajo na delo 4 zaposleni. V enoti doma v Poljčanah so v petek drugič testirali 44 stanovalcev, 11 je bilo pozitivnih. Skupaj je bilo včeraj aktivno okuženih 39 stanovalcev. 8 stanovalcev z okužbo je bilo premeščenih v bolnišnico Topolščica in se predvidoma danes vračajo v dom. V zadnjih dveh dneh je bilo v Poljčanah testiranih 36 zaposlenih, 3 testi so bili pozitivni.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje bolnike, okužene z novim koronavirusom, zdravijo na štirih covid oddelkih. Predvsem zaradi kadrovske stiske so bili pred dobrim mesecem primorani odpovedati več nenujnih specialističnih obravnav na ostalih oddelkih. Znova sporočajo, da, če ste datum za pregled ali poseg dobili že pred epidemijo, v bolnišnico ne hodite, saj vaša obravnava ne bo mogoča, razen, če so vas osebno kontaktirali ali pa če ste prejeli novo vabilo. Poudarja pa ob tem strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar, da pa nikar ne odlašajte z odhodom v bolnišnico, če gre za NUJNO stanje:

V Urgentnem centru Celje imajo sicer trenutno vzpostavljeni dve urgenci – eno navadno in eno covid. Ob prihodu pred urgentni center osebje pri vsakem pacientu opravi triažo in ga napoti na eno od urgenc.

SLOVENIJA - Od danes bo med izjemami, ki omogočajo prečkanje meje in vstop v rdečo državo brez karantene ali negativnega testa na novi koronavirus, tudi dostop do prodajaln ali storitev v sosednji državi. A le, če so te bližje prebivališču osebe, kot so tovrstne prodajalne ali storitve v domači občini, ali pa jih v občini prebivališča sploh ni. Pogoj sicer je, da se mora oseba vrniti najkasneje v dveh urah po prehodu meje.

SLOVENIJA - V nov teden vstopamo z več kot 20.100 aktivnimi okužbami, na včerajšnjo nedeljo so potrdili 1024 novih okužb. Skupno število smrti okuženih se je povzpelo na 1052. Stanje v bolnišnicah se nekoliko umirja, včeraj je bilo hospitaliziranih 1244 okuženih. Ob tem začne velja tudi nekoliko posodobljen seznam rdečih držav, iz katerih je ob prihodu v Slovenijo obvezna karantena. Najdete ga TUKAJ.  

Katero dogajanje, povezano z novim koronavirusom, je najbolj zaznamovalo minuli teden, preverite TUKAJ