julij 3, 2018

Tatovi in vlomilci poleti nimajo dopusta

Čas dopustov je idealen za tatove in vlomilce. Policijska statistika sicer poleti ne beleži več vlomov kot v preostalih mesecih. So pa pogosti primeri, ko storilci izkoristijo daljšo odsotnost stanovalcev, vlamljajo v objekt in kradejo stvari. Na varnost doma je treba misliti še preden se odpravimo na pot, saj po toči zvoniti je prepozno.

Vlomilci pogosto vlamljajo skozi okna. Zato bodite pozorni, da bodo vaša okna dosledno zaprta. (Foto: Policija.si)

Ne puščajte vtisa, da vas ni doma
Poleg alarmnega sistema in kamer lahko za varnost doma najbolje poskrbite sami. Preden se odpravite na dopust, policija svetuje, da se dogovorite z nekom, ki mu zaupate za redno praznjenje poštnega nabiralnika, občasno odpiranje oken, spreminjanje lege senčil in rolet. Največji kazalec vaše odsotnosti je neurejena okolica, zato poskrbite, da bo trava redno pokošena. Hiša naj ne bo videti zapuščena. »Strogo prepovedano je puščanje ključev na skritih mestih kot so predpražnik, lončki za rože ali nabiralnik. Pomembno je, da svoje odsotnosti ne oznanjate na socialnih omrežjih kot sta facebook in instagram.

Kaj najbolj vabi vlomilce?
Najraje kradejo denar, nakit in tehnično opremo. Večje količine denarja in dragocene stvari shranite na varno mesto, najbolje v sef ali na banko. Pametno je nakit in druge umetnine fotografirati. Tudi vozila se znajdejo na listi tarč tatov in vlomilcev. Parkirišča so poleti polna vozil ob večjih turističnih in nakupovalnih centrih, ob morju, v toplicah in drugih turističnih krajih. Priprto okno zaklenjenega vozila je prava vaba za tatove, saj lahko z zelo malo truda, odprejo vaše vozilo in se z njim odpeljejo ali pa ukradejo telefon, torbico, denarnico. V avtu moramo vedno zakleniti in zapreti vsa okna. Tudi motorna vozila in kolesa so pogosta tarča tatov, sploh če ta niso zavarovana ali pa so parkirana v bolj skritih kotičkih.

Tatvine tudi na plažah
Obiskovalci plaž so dostikrat premalo pozorni na dolgoprstneže. Lastnino puščajo na plaži brez nadzora, tatovi pa trenutke nepazljivosti s pridom izkoristijo. Pomembno je, da ne puščate torbic, fotoaparatov in telefonov brez nadzora ali varstva. Denar in dokumente imejte vedno pri sebi, na ustreznih mestih (v notranjem žepu ali okoli pasu), predvsem zaradi žeparjev. Na letališčih, avtobusnih in železniških postajah, kjer se zadržuje veliko ljudi, bodite pozorni na prtljago. Zavedajte se tudi, da lahko prtljaga označena z imenom in priimkom ter naslovom prestopniku izda podatek, kje je prazno stanovanje. (S.S.)