maj 1, 2021

Tudi budnice ob določenih ukrepih

Prvi maj, mednarodni praznik leta, že drugič zapored mineva v senci epidemije novega koronavirusa. A kljub temu ga prebujajo budnice več kot sto godb po Sloveniji.

Lani so budnice odmevale le iz zvočnikov gasilskih avtomobilov. Letos jih bodo godbeniki - v manjšem številu - lahko zaigrali v živo. (Foto: Štajerski val)

Prvega maja se spominjamo demonstracij za pravice delavcev. Leta 1886 je več kot 300.000 delavcev v ZDA, med njimi 40.000 samo v Čikagu, protestno zapustilo svoja delovna mesta. V nekaj dneh je število stavkajočih naraslo na 100.000. Sledili so shodi in izgredi, na katerih je Federacija organiziranih obrti in delavskih zvez zahtevala več delavskih pravic, zlasti uzakonjen osemurni delavnik. Političnim vrenjem, ki so se začela prvega maja, so sledile demonstracije. 4. maja so dosegle vrelišče, ko je na čikaškem Haymarketskem izgredu umrlo 11 protestnikov in 7 policistov. Demonstracije so prinesle ključne pravice delavcev, med drugim osemurni delovnik. Prazniku dela v Sloveniji namenjamo kar dva dela prosta dneva, prvi in drugi maj.

Budnice imajo svoje ime z razlogom
Sicer pa so prav med delavci pred približno sto leti prvič zazvenele tudi prvomajske budnice, razlaga Daniel Leskovic, producent za instrumentalno glasbo Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Po drugi svetovni vojni pa godbeniki niso več skoraj skrivaj igrali budnic, temveč so se z njimi glasno začeli sprehajati po mestih, krajih in vaseh. Lani je koračnice marsikje oklestila epidemija. Tudi letos godbeniki igrajo pod določenimi ukrepi. A dodaja, da budnice zvenijo in še bodo vse do 11. ure dopoldne. Letos pri budnicah sodeluje več kot sto godb iz vse države. Še več o zgodovini budnic in godb ter o godbeništvu pa Danielu Leskovicu prisluhnite v spodnjem posnetku. (TMG)

Datoteke

Daniel Leskovic o godbah in budnicah